Megnövekedett az elmúlt öt évben az olyan válóperek száma, ahol a bizonyítékokat internetes közösségi portálokról szerezték be a felek - közölték amerikai ügyvédek.

Az amerikai házasságjogi ügyvédek akadémiája (AAML) 1600 tagjának több mint 80 százaléka foglalkozik válásokkal, házassági szerződések megkötésével, különéléssel, gyámsági megállapodással, ingatlanmegosztással, az ő körükben végzett legújabb felmérés mutatta ki, hogy a Facebook, a MySpace vagy a Twitter bizony akár válási bizonyítékok tárháza is lehet.

"A válás mindig a személyes megfigyelés magasabb fokába torkollik. Ha például valaki közzétesz olyan megnyilatkozásokat, amelyek ellentétben állnak korábbi közléseivel, ígéreteivel, egy elidegenedett házastárs minden bizonnyal az első személy lesz, hogy észreveszi és felhasználja bizonyítékként" - magyarázza Marlene Eskind Moses, az AAML elnöke.

A Facebook a fő forrása a válási és gyermekfelügyeleti esetek bizonyítékainak - állítja az ügyvédek 66 százaléka. 15 százalékuk a MySpace-t, 5 százalék pedig a Twittert nevezte meg. "A Facebook információgazdagság. Az első tanácsom az ügyfeleimnek: hagyjanak fel facebookos oldalaikkal" - mondja Kenneth Altshuler, az akadémia alelnöke.

Példaként hozta fel legutóbbi esetét, amikor egy asszony a gyermeke felügyeletéért harcolt. Azért vesztette el a pert, mert azt mondta a bíróságnak, hogy eljegyezték őt, ám a Facebook-oldalán lévő bejegyzésből az derült ki, hogy éppen szakított goromba barátjával, és egy gazdag férjet keres magának. Egy másik esetben egy férfi az állította magáról, hogy kigyógyult az alkoholizmusból, de a Facebook-fotón látszik, amint egy rendezvényen éppen iddogál.

"El nem tudom képzelni, hogy miért nem gondolnak az emberek arra, mit tesznek fel a Facebookra, miközben éppen válnak" - hangoztatta az alelnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a válóperes felek fontolják meg, kikkel barátkoznak a közösségi oldalakon.

Index Tech blog, 2010. február 12.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr591755456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása