Veszélyeket rejt az ajánlószelvény-gyűjtés rendszere, mert lehetővé tesz bizonyos jogsértéseket és nem védi a személyes adatainkat. Erről Jóri András adatvédelmi biztos árult el részleteket.

Kockázatos az ajánlószelvény-gyűjtés rendszere, mert annyira sok személyes adatot kezelnek – véli Jóri András adatvédelmi biztos.

Mivel ahhoz, hogy valaki egyéni jelöltként indulhasson, 750 ajánlószelvényt kell összegyűjtenie, a 176 egyéni választókerületi indításhoz tehát minimálisan 132 ezer ajánlószelvény szükséges. "Ugyanakkor a pártok a tapasztalatok szerint nem elégednek meg a minimálisan megkövetelt számú ajánlószelvény összegyűjtésével, hiszen minden további ajánlás megszerzésével riválisaik esélyét csökkentik. Ez azt jelenti, hogy a meghatározó pártok birtokába több százezer ajánlószelvény kerülhet, ami a kezelt személyes adatok mennyiségét tekintve az országos nyilvántartások méretével vetekszik" – magyarázza a biztos.

Véleményére és arra, hogy a rendszer lehetővé tesz bizonyos jogsértéseket is még az áprilisi országgyűlési választás kitűzése előtt felhívta a figyelmet. Utóbbira azt a példát hozta, hogy a postaládákba dobott ajánlószelvények megszerzésekor, a személyes adatokat tartalmazó értesítő is a pártok birtokába jut. Jóri szerint veszélyt rejt az is, ha csak részben kitöltött, tehát a személyes adatokat tartalmazó kopogtatócédulákat gyűjtenek, majd egy tetszőleges jelölt nevét írják az ajánlószelvényre. Visszaélésre ad lehetőséget az is, ha egy elhunyt ember nevére töltik ki.

"Az, hogy fel kell tüntetni a választópolgár nevét, lakcímét és személyazonosítóját, a szükségesnél jobban korlátozza a személyes adatok védelméhez való alkotmányos jogot, nem felel meg a célhoz kötött adatkezelés elvárásainak" – összeges Jóri András, aki szerint korszerű, a személyes adatok kezelését nem igénylő módszert kellene bevezetni, és szükség lenne a kezelt adatok mennyiségének csökkentésére.

Ezért felhívta a jogalkotót, hogy a választásokat követően tekintse át, és ajánlásainak megfelelően módosítsa a választást megelőző ajánlás rendszerét.

FN.hu, 2010. február 13.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr491758504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása