Az Országgyűlés - változatlan formában - ismét elfogadta az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényeket. Az államfő 2009 végén küldte vissza a jogszabály-gyűjteményt a parlamentnek megfontolásra. Az új Ptk. két részletben lép életbe: a személyekre, a gondnokságra, a cselekvőképességre, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok már idén májusban.

Az Országgyűlés változatlan formában fogadta el a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényeket. A Ptk. több lépcsőben lép hatályba. A személyek jogairól, cselekvőképességéről, a személyiségi jogok védelméről és a jogi személyekről szóló részei már 2010. május 1-étől érvényesek lesznek, míg a további részek csak 2011. január 1-jén lépnek hatályba.

A parlament először tavaly szeptemberben fogadta el az új polgári törvénykönyvet, de a köztársasági elnök október 13-án megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő akkori indoklása szerint a Ptk. kiemelkedő jelentőségű, a mindennapi életben leggyakrabban alkalmazott jogszabály, mely egyebek mellett olyan fontos kérdéseket szabályoz, mint a cselekvőképesség, a személyiségvédelem, a házasság, a tulajdonhoz kötődő jogok, a különféle szerződések és az öröklés. A polgári törvénykönyvnek ezért minden részletében különösen átgondoltnak és időtállónak kell lennie. A kihirdetésre megküldött törvény Sólyom László szerint ennek a követelménynek nem felel meg.

Az Országgyűlés november 9-én fogadta el ismét az új Ptk.-t úgy, hogy több kifogásolt szabályt is megváltoztattak. A kódex alapján például a rokonházasságnál a jegyzőnek jóváhagyási joga van egy szakértői vélemény alapján. Módosította az alapítványokkal, a joggal való visszaéléssel, a belátási képesség hiányával, a társasházi tulajdonnal, az ingatlan-nyilvántartással és a haszonélvezeti jog megváltásával kapcsolatos szabályokat.

Az államfő december végén az új Ptk.-t hatályba léptető jogszabályokat küldte vissza megfontolásra, amelyeket azonban a parlament hétfőn változatlan formában ismét megszavazott.

index.hu, 2010. február 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr521775509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása