A brit közlekedési tárcának írt levelében az EHRC emberi jogi szervezet felveti, hogy a testszkennerek alkalmazása sértheti a magánélethez fűződő jogokat és a diszkriminációt tiltó törvényeket.

Törvénysértő lehet azoknak az új biztonsági átvilágító berendezéseknek a repülőtéri alkalmazása, amelyek gyakorlatilag a ruha alá "látva" alkotnak képet az emberi testről - erre egy brit jogvédő szervezet, az Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) figyelmeztette kedden a brit kormányt.

Nagy-Britanniában eddig a londoni Heathrow-n, illetve a manchesteri nemzetközi repülőtéren állítottak üzembe ilyen berendezéseket, egyelőre kísérleti, de kötelező jelleggel. Azoknak az utasoknak, akiket a biztonsági személyzet erre felszólít, alá kell vetniük magukat az átvilágításnak. Ha erre nem hajlandók, nem szállhatnak fel járatukra.

Az EHRC érvelése szerint azonban ez a módszer törvénysértő lehet, mivel nincsenek átlátható irányelvek arra, hogy az utasokat milyen ismérvek alapján jelölik ki az ilyen jellegű biztonsági szűrésre. Ebben a helyzetben nem lehetséges annak ellenőrzése, hogy a testszkenneres vizsgálatra felszólított utasokat nem etnikai hovatartozásuk, vallásuk, nemük, koruk, szexuális irányultságuk vagy esetleges fogyatékosságaik alapján választják-e ki – áll a szaktárcának küldött levélben.

A bizottság szerint "nagyon valószínű", hogy a vallási jellegű öltözet, az úti cél, az állampolgárság vagy a nemzetiségi eredet is - közvetve vagy közvetlenül - törvényellenes diszkriminációhoz vezet az ellenőrzés során. A közlekedési minisztérium keddi válaszában azonban leszögezte: egyértelmű előírás, hogy a vizsgálatra felszólított utasokat nem személyes jellemzők alapján választják ki.

A brit kormány a karácsonyi amerikai repülőgép-robbantási kísérlet nyomán döntött a repülőtéri biztonság szigorításáról. Ennek része az emberi testről teljes, három dimenziós képet alkotó, a ruházat alá rejtett robbanószerek kimutatását célzó gépek telepítése.

A brit hatóságok által kidolgozott szabályok szerint ugyanakkor a szűrőberendezés alkotta képet semmilyen módon nem lehet tárolni vagy rögzíteni, és az egyes utasok arca nem felismerhető. A szűrést végző biztonságiak egy zárt helyiségben ülnek, és nem látják, hogy a berendezésen éppen melyik utas haladt át. Csakhogy épp a múlt héten derült ki, hogy a rendszer kijátszható.

A szigorítás előzményeként egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt - aki korábban az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést - karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal. Detonáció nem történt, és az utasok a személyzet tagjaival együtt legyűrték a terroristát.

index.hu (via MTI), 2010. február 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr321764836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása