Tegnap óta a magyar Gmail beállításaiban is le lehet tiltani a közzétételt, illetve el is lehet távolítani a kéretlenül megjelent szolgáltatást.

Habár elvétve akadnak olyan tudósítások, melyek a Google új szolgáltatásának, a Zümmnek (Buzz) az előnyeit igyekeznek kiemelni, de egy-két kivételtől eltekintve még ezek a cikkek is kritikusak, és szépen felsorolják, hogy mi hiányzik, mi működik elégtelenül benne. Erre alapozva talán jóslatnak is felfoghatjuk a PC World angol nyelvű kiadásának cikkcímét: Goodbye, Google Buzz (maga az írás persze arról szól, hogy a Buzztól örökre megszabadulni kívánó szerző bemutatja az eltávolítási folyamatot).

A Zümm eddigi rövid életének tíz napja valószínűleg rémálom lehet a Google vezetői számára. Kezdődött azzal, hogy gyakorlatilag a megjelenés után azonnal megindult a levéláradat a vállalathoz, százával születtek a bejegyzések arról, hogy a Buzz első használatakor a szoftver automatikusan létrehoz egy kapcsolati hálót a Gmailben található információk alapján, majd az ugyancsak automatikusan beállított követési rendszer adatait alapértelmezésben nyilvánossá is teszi. Ez azt jelenti, hogy személyes adatokat (kivel levelez, chatel stb. a felhasználó leggyakrabban) tettek a felhasználó hozzájárulása nélkül bárki számára elérhetővé. Ebből fakadóan már az első napokban is több botrányos esetről lehetett olvasni a blogokon, a legismertebb az a történet, melyben egy nő, akinek erőszakos volt férje szerepelt a kontaktjai között, akaratán kívül megosztotta vele is azokat kommenteket, amelyekt Google Readerben eredetileg a barátjának szánt. (A felháborodott nő rövid reakciója ["F*ck you, Google"] is nagy karriert futott be.)

Ahogy beszámoltunk róla, a Google igen gyorsan reagált, a termékmenedzser már múlt szombaton bejelentette, hogy megváltoztatták az alapbeállításokat, s dolgoznak azon, hogy a Zümm igencsak elrejtett, nehezen értelmezhető beállításainak megjelenítését egyszerűbbé tegyék. (Ez a folyamat már kissé lassabb volt, mint az aktiváció, mivel a magyar nyelvű Gmailben csak tegnap óta érhető el a "beállítások" menüben a Zümm-fül.).

Két nappal ezelőtt a BBC tudósítása hevítette tovább az indulatokat, ugyanis Todd Jackson, a Buzz termékmenedzsere elismerte, hogy nem tesztelték megfelelően a Zümmöt, nem használták fel a más szolgáltatások esetében alkalmazott Google Trusted Tester programot (ez azt jelenti, hogy egy körülbelül 20 ezer fős, a "googlerekre", a Google alkalmazottainak családtagjaira és barátaira épített zárt hálózaton próbálják ki az újdonságokat, s az itteni résztvevők visszajelzéseit veszik figyelembe), hanem csak egy mérnöki stáb döntött a változtatásokról.

S a gondok csak sokasodtak, miután hackerek egyre több biztonsági hibára hívták fel a figyelmet. Ezek közül a Google csak egyet ismert el hivatalosan, a TrainReq néven futó hackerét (az általa felfedezett rés akár azt is lehetővé tehette, hogy a támadó pontosan követhesse a felhasználó fizikai helyét a világban), melyre aztán nagyon gyorsan ki is adtak egy javítást.

Az i-re a pontot ezek után az tette fel, a Buzz ellen már az első napon felszólaló amerikai civil jogvédő szervezet, Electronic Privacy Information Center (EPIC) feljelentette a Google-t az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi és versenyhatóságaként működő Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnál (FTC), mivel a Buzz szerintük a felhasználó jóváhagyása nélkül gyűjti össze a Gmailben található adatokat.

A Google azóta bejelentette, hogy igyekeznek még tovább finomítani a rendszert, ám mivel ilyen katasztrofális volt a rajt, illetve a Zümm által nyújtott szolgáltatások jelen állapotukban egyáltalán nem meggyőzőek (pontos felmérések természetesen nem készülhettek még, de valószínűleg csak azoknak egy töredéke használja, akik már eddig is használták például a Google Readert), így könnyen megtörténhet, hogy az egész projekt a süllyesztőbe kerül, s a Facebookkal folyatott reklámháborúban a Google-nak új módszereket kell keresnie.

Index Tech blog (via ITCafe.hu), 2010. február 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr991771908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása