Az iskola olyan szoftvert telepített a diákok gépeire, mellyel távolról is be lehetett kapcsolni a webkamerát, de állításuk szerint ez csak egy biztonsági eszköz.

Egy diák és a szülei kedden keresetet nyújtottak be az Egyesült Államokban egy philadelphiai iskolai körzet ellen, s ebben azzal vádolják a szervezetet, hogy az általuk a tanulók számára biztosított laptopokra olyan szoftvert telepítettek, mellyel távirányítással be lehetett kapcsolni a számítógép webkameráját, és ezt a lehetőséget kihasználva a területhez tartozó két iskola alkalmazottai megfigyelték a családok életét.

Az említett iskolákban egy szövetségi program keretében körülbelül kétezer diák jutott Apple Macintosh hordozható számítógéphez. Két szülő tavaly novemberben figyelt fel arra, hogy fiukat az iskolában arra figyelmeztették, hogy "otthon helytelenül viselkedik", s ennek bizonyítékául olyan fotókat mutattak a diáknak, melyek laptopja segítségével készültek. Az eset után érdeklődő apának – a kereset szerint – az egyik iskolai alkalmazott, egy tanár megerősítette, hogy valóban képesek távirányítással aktiválni a webkamerákat – erről azonban nem tájékoztatták sem a diákokat, sem szüleiket.

A szülők által benyújtott kereset azzal vádolja az iskolai körzetet, hogy az elektronikus adatvédelemről szóló törvény mellett (Electronic Communications Privacy Act – ECPA) több más állami és szövetségi rendelkezést is megsértettek, például Pennsylvania állam lehallgatási és megfigyelési törvényét is. Nem lehetetlen, hogy mások is csatlakoznak majd, mivel az eset nagy felzúdulást keltett a szülők körében.

Az iskolai körzet képviselői csütörtökön adtak ki sajtónyilatkozatot az ügyről, s ebben elismerik, hogy a számítógépeken valóban van olyan biztonsági szoftver, mely akkor jöhet jól, ha a laptopok elvesznek, ellopják őket, ám ezt a szoftvert csakis akkor aktiválják, ha bejelentenek egy ilyen esetet, és akkor is csak addig használják, amíg feltétlenül szükséges. Mivel a hordozható számítógépek népszerűek a tolvajok körében – áll a közleményben –, ezért egy olyan szoftvert telepítettek rájuk, mellyel távirányítással le lehet fotózni a jogosulatlan használót vagy környezetét. De, állítják az iskolák vezetői, ezt a lehetőséget szigorúan szabályozva lehet csak működtetni, és még soha nem fordult elő, hogy az operátor ok nélkül "kémkedett" volna. Ennek ellenére természetesen kivizsgálják az ügyet.

Az AP hírügynökség értesülései szerint az érintett iskolába járó felháborodott diákok a hírekre reagálva letakarták iskolai gépeik kameráját.

ITCafe.hu, 2010. február 19.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr591775336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása