A fegyvertartás adatainak nyilvánossága aggályos lehet - a többi között ezzel válaszolt az adatvédelmi biztos lapunk korábbi megkeresésére. A halállal végződött tavalyi pécsi egyetemi lövöldözést követően a Népszava azt kérdezte Jóri Andrástól, hogy az önvédelmi fegyverrel rendelkezők listája legalább részlegesen megismerhető lehet-e.

A tragédia után derült ki, hogy a gyanúsított - aki pszichiátriai kezelés alatt állt - jogszerűen tarthatott magánál lőfegyvert. Szakértők szerint, ha az orvosoknak tudomásuk lett volna, hogy páciensük rendelkezik lőfegyverrel, talán tehettek volna valamit. Jogos igénynek tűnt az is, hogy az állampolgár legalább a közpénzből fizetett személyekről megtudhassa: tartanak-e magunknál fegyvert. Felvetettük: a politikusi-köztisztviselői vagyonnyilatkozathoz hasonlóan kötelezővé lehetne tenni, hogy az érintettek közöljék a nyilvánossággal, milyen fegyverük van és azt milyen jogcímeken, milyen indokkal tartják.

Jóri András tegnap lapunkkal azt közölte: a nyilvánosság ebben az esetben aggályos lehet, a fegyvertörvényben nincs az engedélyek "civil" nyilvánosságát érintő rendelkezés. Ez az információ a közfeladatot ellátó személyek esetében is személyes adat. A jogalkotó azonban dönthet úgy, hogy a nyilvántartás meghatározott adatainak nyilvánosságát lehetővé teszi. "A fegyvertartási engedéllyel rendelkezők adatainak nyilvánosságra hozatalát nem kívánom kezdeményezni" - írta az adatvédelmi biztos. Ugyanakkor a kérelmezők egészségügyi - ide értve pszichikai - alkalmasságának a jelenleginél szigorúbb szabályok szerinti vizsgálatát lehetségesnek tartja az adatvédelmi biztos.

Tegnap egyébként Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy Budapesten több mint hatezer magánszemély 15 ezer fegyvert birtokol. A maroklőfegyverek száma több mint 3400, emellett összesen 233 jogi személynek van fegyverengedélye. Bajnai Gordon miniszterelnök tegnapelőtt közölte: azt kérte Forgács Imre igazságügyi és rendészeti minisztertől, hogy napokon belül készítse el a fegyvertartás szabályainak szigorítására vonatkozó javaslatát.

nepszava.hu, 2010. február 20.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr771775687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása