Felállítják az első test-szkennereket az olasz repülőtereken: első lépésben Rómában, Milánóban és Velencében és az első fázisban kizárólag az Egyesült Államokba utazók ellenőrzésére használják. A biztonsággal egyformán fontos az emberek méltóságának tisztelete, mondta XVI. Benedek pápa, aki ma az olasz légiforgalmi dolgozókat fogadta.

Az utas nem látja azt, ki világítja át, az utasokról készült felvételeket pedig azonnal törlik - a magánélet és a személyes adatok védelmének jegyében állítják fel az első test-szkennereket az olasz repülőtereken. A decemberi Amszterdam-Detroit repülőjáraton történt merényletkísérlet után Olaszország csatlakozott a test-szkennerek alkalmazásához, tavaszra ott lesznek az olasz repülőtereken, ígérte akkor a római belügyminiszter.

Első lépésben a római-fiumicinoi Leonardo Da Vinci, a milánói Malpensa és a velencei nemzetközi repülőtéren használják őket, egyelőre kizárólag az Egyesült Államokba tartó utasok ellenőrzésére. A test-szkennert használó hatósági személy és az utas nem látja egymást, és a felvételeket azonnal torlik a személyi adatvédelem tiszteletben tartásával.

A biztonsággal együtt fontos az emberi méltóság iránti tisztelet is, fogalmazott XVI. Benedek pápa a test szkennerekre utalva, amikor a Vatikánban az olasz légiforgalmi dolgozókat fogadta audiencián. Az egyházfő hozzátette: korunk autósztrádai a levegőben húzódnak, hiszen naponta milliók repülnek, ma már a zarándokok is nem gyalog, repülővel érkeznek Rómába.

A Vatikán egyébként a napokban jelentette be, hogy a pápa a jövőben nem feltétlenül az olasz Alitalia járataival utazik külföldre, őszi nagy-britannai látogatására fapados járatot vehetne igénybe.

mr1-kossuth.hu, 2010. február 20.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr721778159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása