Az Egyesült Államok továbbra sem tett le a SWIFT nevű pénzügyi cég adatainak megszerzéséről, az európai politikusok azonban ebbe csak komoly feltételek mellett egyeznének bele.

Néhány hét alatt nagyot fordult a világ. A korábban az USA kormányát és hivatalait készségesen kiszolgáló európai döntéshozók módosítottak az álláspontjukon és egyáltalán nem sietnek az európai pénzügyi információk átadásával. Sőt, egyesek már komoly feltételeket támasztanak. A politikusok egyike, Joachim Herrmann bajor belügyminiszter a hétvégén több követelményt is megfogalmazott. Szerinte az amerikaiak csak akkor kaphatnák meg az európai banki adatokat, ha ezeknek maradéktalanul megfelelnek.

Herrmann mindenekelőtt komolyan korlátozná, hogy mely amerikai hivatalok és hatóságok kérhetik ki egyáltalán, illetve kaphatják meg és tárolhatják az európai banki információkat. A második fontos szempont, hogy az európai uniós tagállamok mindegyikének beleszólási joga lenne abba, hogy mely adatcsomagok adhatok át az Egyesült Államoknak. A harmadik fontos feltétel, hogy az információk kizárólag konkrét gyanú esetén kérhetők ki.

További feltételek, hogy maximum 3 évben határoznák meg az új egyezmény időtartamát, valamint az információátadás ellen bármikor jogi úton tehessenek panaszt vagy akár perelhessenek az emberek és nem utolsó sorban a szerződés betartását az európai adatvédelmi szakemberek ellenőriznék.

"Normális szabályozásra van szükségünk az Egyesült Államokkal és sürgősen szükség van a jelenlegi megoldások módosítására. Az eredeti SWIFT adatátadási megállapodás nem felelt meg az adatvédelmi igényeinknek. Az európai uniós tagországokat be kell vonni ebbe a folyamatba, hiszen végső soron az ő biztonságukról van szó. Az USA-nak világossá kell tennie, hogy egyáltalán milyen okokból kéri az információkat. Konkrét vészhelyzetnek kell lennie, ami egyértelműsíti, hogy milyen okokból van szükség az adatokra. Az nem lehet, hogy több ezer vagy akár millió európai állampolgár adatcsomagjait az Egyesült Államok csak úgy megkapja" - szögezte le Joachim Herrmann.

A bajor belügyminiszter végül hangsúlyozta: szabályozni kell azt is, hogy az átadott fájlokat harmadik fél milyen körülmények között és milyen feltételek teljesülése esetén kaphatja meg. Az Európai Bizottság nemrég nyilvános konzultációt kezdeményezett amiatt, hogy új adatvédelmi egyezményt kötne az USA-val. A szerződés a két fél között érvényben lévő minden jelenlegi megállapodásra vonatkozna.

SG.hu, 2010. február 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr11788020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása