Egyre több bank ismeri fel annak szükségességét, hogy az ügyfeleket olyan védelmi alkalmazásokkal és eszközökkel kell ellátni, amelyek segítenek az internetes bankolással kapcsolatos kockázatok csökkentésében.

Az internetes bűnözés egyik legjelentősebb célpontját az online banki szolgáltatások jelentik. Amennyiben ezekhez sikerül valamilyen úton-módon felhasználóneveket, jelszavakat és egyéb bizalmas információkat megszerezniük a támadóknak, akkor egyes esetekben akár pillanatok alatt képesek lehetnek megcsapolni az érintett számlákat. Ezért az internetes bankolás védelme fontos óvintézkedéseket követel meg, mind a pénzintézetek, mind a vállalati, illetve az egyéni felhasználók részéről. Az utóbbi időben a bankok egyre inkább kezdik felismerni, hogy a weboldalaikon elhelyezett tájékoztatók és figyelemfelhívó közlemények mellett kézzelfogható biztonsági szoftverekkel is el kell látniuk a felhasználókat annak érdekében, hogy a károk megelőzhetővé váljanak. A napokban a HSBC jelentette be, hogy egy testreszabott, védelmi alkalmazást tesz elérhetővé az angliai ügyfelei számára, akik ezáltal jelentősen tudják fokozni a webes szolgáltatások elérésének és használatának biztonságát.

A HSBC új védelmi megoldása alatt tulajdonképpen a mindenki számára letölthető és ingyenesen használható, Trusteer Rapport nevű, böngészőkhöz készülő kiegészítő testreszabott változatát kell érteni. Vagyis a Rapport immár integráltan támogatja a HSBC-ügyfeleinek védelmét, ezért a mindenki számára elérhető verzióval ellentétben jóval hatékonyabban képes felügyelni a HSBC rendszerével kialakított kommunikációt. Ez pedig többek között az adathalászat elleni védelmet is fokozza. Arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy a HSBC-hez igazított Rapport alkalmazást eddig hány banki ügyfél töltötte le. Nick Staib, a HSBC biztonsági vezetője mindössze annyit közölt, hogy a letöltések eddigi száma a legoptimistább várakozásaikat is felülmúlta.

Trusteer Rapport

A Trusteer Rapport szolgáltatásait természetesen nemcsak akkor célszerű igénybe venni, ha az egy bank rendszeréhez szorosan illesztésre kerül, hanem akkor is, amikor a webbiztonságot kell növelni. A szoftver tulajdonképpen egy böngésző plug-in, amely egy egyszerű telepítési folyamat után automatikusan beépül a számítógépen található webböngészőkbe. Ezt követően védelmet biztosít a billentyűleütéseket naplózó kémprogramokkal, a képernyőképeket lementő trójaiakkal, az adathalászattal, az IP-cím és DNS manipulációkkal szemben. Emellett segít az SSL tanúsítványok ellenőrzésében, és a böngészés során felmerülő események naplózásában is. A Trusteer Rapport nem helyettesíti a szokványos víruskereső, tűzfal, stb. alkalmazásokat, hanem a védelmet egy plusz réteggel egészíti ki. A szoftver az Internet Explorer, a Firefox és a Google Chrome böngészőket támogatja. Az ingyenes verzió korlátja, hogy legfeljebb 100 weboldal védelmét lehet vele biztosítani.

Biztonsagportal.hu, 2010. február 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr971788228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása