Lett politikusok és köztisztviselők jövedelméről jelentek meg adatok az interneten, miután egy titokzatos csoportnak sikerült feltörnie a lett adóhivatal adatbankját.

A magát A Negyedik Ébredés Néphadseregének nevező szervezet izgalomban tartja a lett közéletet. Egyrészt aggodalomra ad okot a hatóságok szempontjából, hogy az internet segítségével sikerült megcsapolni az állam számítógépes adatait. Másrészt a szervezet elérhetővé tette politikusok és közszolgák jövedelmi adatait, amelyek kínos részleteket tartalmaznak. A lett átlagfizetéseket többszörösen meghaladó jövedelmek nyilvánosságra kerülése rosszkor jön a kormányzatnak, hiszen egymást követik a megszorító intézkedések annak érdekében, hogy Lettország elkerülje az államcsődöt.

A szervezet Neo álnevet használó egyik tagja szerdán közzétette a lett rendőrség vezetőinek jövedelmi adatait és a Twitter közösségi honlapon kommentálta azt: "Felszólítom a rendőrség szakszervezetét, hogy elemezze az adatokat és állapítsa meg, vajon a fizetések reformja tisztességes-e és folytassa a bűnüldözést. A hét elején Neo a rigai távfűtőművek főnökének jövedelméről publikált adatot, amelyből kiderült, hogy Aris Zigurs tavaly 16 ezer lat (hatmillió forint) prémiumot fizetett ki magának. Busás összeg, figyelembe véve, hogy a városi alkalmazottak jövedelme egyre csökken. Zigurs elismerte, hogy az adat megfelel a valóságnak.

A lett gazdaság a leggyengébb az Európai Unióban. A munkanélküliségi ráta eléri a 23 százalékot, és az ország szociálpolitikai reformja sokakat érint fájdalmasan, sok köztisztviselő fizetése a felére csökkent. Miközben a vezető állami alkalmazottak havi 2000 lat körül keresnek, a pedagógusok fizetése 300 latra zsugorodott. A nemzetbiztonsági tanács időközben foglalkozott az adóhivatal adatbankjának feltörésével és megállapította, hogy az ország 175 állami adatbankjának a fele fölött nem gyakorolnak biztonsági felügyeletet. Valdis Zatlers államfő felszólította a hatóságokat, hogy azonnal tegyenek lépéseket a lehetetlen helyzet felszámolására.

Szakértők szerint a feltörést megkönnyítette, hogy elavult szoftvert használnak, a fejlesztés elmaradt. A rendőrség mindeközben intenzív erőkkel eredt az adattolvajok nyomába, Valdis Voins rendőrfőnök elmondta, hogy külföldi segítséget is igénybe vesznek. "Egy dolog világos: hosszú nyomozás kezdetén tartunk" - nyilatkozta Ieva Reksna rendőrségi szóvivő.

SG.hu, 2010. február 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr881791030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása