Angliában a teddingtoni National Physical Laboratory kutatóintézetben gyűltek össze a világ műholdas navigációval foglalkozó specialistái. A konferencia központi témája a gps rendszer sebezhetősége volt, amiről ijesztő dolgokat mondtak el a szakértők.

A gps (ami eredetileg csak az amerikai műholdas navigációs rendszer rövidítése volt, de általánosan alkalmazzák az orosz Glonassra, és az EU Galileojára is) néhány év alatt beépült az életünkbe, egész iparágak alapulnak rá, és borzasztó káosz tud kitörni, ha csak egy műhold kiesik a rendszerből, ahogy az történt például 2004 januárjában.

A fő probléma azonban nem ez, hanem az, hogy a gps-szignál nagyon alacsony energiájú. 25 ezer kilométerről nagyjából egy autó fényszórójának az energiájával fedi le egy-egy műhold a maga területét a Föld felszínéből. A gyenge jelből ugyan a vevőegység tökéletesen ki tudja olvasni az információkat, de nagyon könnyű a műhold felől érkező adatokat blokkolni egyszerűen azzal, ha ugyanazon a frekvencián véletlenszerű jelekkel elnyomjuk őket. Ez történhet akár véletlenül is (például kalóz tévéadók jele akadhat össze a gps-szignállal), de akár szándékosan is, ahogyan például a hadseregeknél szokás egymás kommunikációját zavarni.

Az interneten könnyedén beszerezhetők pár száz dollárért olyan kisméretű, egyszerűen kezelhető szerkezetek, amelyek több tíz kilométeres körzetben kiütik a gps-vevőket azzal, hogy számukra értelmezhetetlen adatokkal árasztják el a frekvenciatartományt, ahol a műhold is adja a maga jelét. A nagyobb energiájú verziók ugyanezt meg tudják tenni a mobiltelefon-hálózattal is.

És még mindig nem ez a legkomolyabb fenyegetés, hanem a gps spoofingnak nevezett jelenség, ami csak az utóbbi időben kezd terjedni, egyelőre csak vicces kedvű hackerek szórakoznak vele, sok ezer dollárba kerül a megfelelő felszerelés összeállítása hozzá, és borzasztó bonyolult a kezelése – de a szakértők szerint egy-két éven belül eljuthatunk addig, hogy a bűnözők is aktívan használják ezeket. A gps spoofing annyit jelent, hogy hamis adatokkal írjuk felül a műhold jeleit, és a vevőkészülékkel elhitetjük, hogy nem is ott van, ahol valójában van. Anglia keleti partjainál hajókkal próbálták ki a rendszert egy tesztben a biztonságtechnikai szakértők, és elég nagy káoszt okoztak a helyi hajóforgalomban, amikor hirtelen minden arra járóval elhitették, hogy a svéd partoknál vannak.

A gps-rendszer ma olyan, mint az internet volt közvetlenül az első vírusok megjelenése előtt. A navigáció egyre kevésbé fog ezentúl arról szólni, hogy pontosan megállapítsuk, hol vagyunk, mondta David Lang professzor, az egyik megszólaló a konferencián, ehelyett az adatbiztonságra kerül át a hangsúly.

Index Tech blog, 2010. február 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr91791040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása