A motorversenypálya 35 milliárdos állami támogatását megalapozó tanulmányt az MFB sok helyen kitakarta. A most meghozott elsőfokú ítélet szerint azonban három információ kivételével minden közérdekű.

A Fővárosi Bíróság csütörtöki elsőfokú ítéletében a KPMG pénzügyi tanácsadó cég által készített, a sávolyi motorpálya pénzügyi megvalósíthatóságáról szóló hatástanulmányának kiadására kötelezte a Magyar Fejlesztési Bankot - ismertette a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Bodoky Tamás és a TASZ által indított per állását.

A magyar állam összesen 35 milliárd forintot biztosított volna a versenypálya megépítéséhez és a futamok rendezéséhez. Az állami szerepvállalás egy része egy 15 milliárd forintos hitel biztosítása lett volna a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül.

A kormány a KPMG titkosan kezelt hatástanulmánya alapján döntött úgy tavaly október végén, hogy az MFB-t kötelezi a hitelszerződés megkötésére. Az Index kiderítette, hogy a Pénzügyminisztérium szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják a Balatonring állami támogatását az MFB-hitelen keresztül, a tanulmányt azonban üzleti és banktitokra hivatkozva elzárták. Végül a TASZ által szervezett, civil szervezetek által támogatott kampány hatására került fel az internetre a dokumentum, amelyből azonban több információt önkényesen kitakartak.

A bírósági eljárásban azt kellett tisztázni, hogy a kitakart adatok üzleti és banktitoknak vagy pedig közérdekű adatnak minősülnek-e. A tárgyalássorozat jelentős része zárt ajtók mögött zajlott, ahol a felperes is megismerhette a felismerhetetlenné tett részeket.

Az ítélet indoklásának kihirdetésére is a nyilvánosság kizárásával került sor. Baltay Levente, a TASZ ügyvédje elmondta, hogy a tanulmányból továbbra is ki kell takarni három információt, ezek azonban nem kapcsolódnak közpénzek felhasználásához és az állami szerepvállaláshoz.

A korábban titkolt, ám az ítéletben most közérdekű adatnak minősített olyan adatok, amelyek a központi költségvetést is érintik, egyelőre azért nem oszthatóak meg a nyilvánossággal, mert a bíróság döntése nem jogerős.

index.hu, 2010. április 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr271943575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása