A kikötőváros vezetői megelégelték, hogy a német kormány nem szabályozza megfelelően a Google Street View jogi hátterét, így a maguk módján intéznék el a kérdést.

"A házak és az utcák lefilmezését biztosító szabályoknak törvényileg kötelező rendelkezéseket is tartalmazniuk kell. Egy önkéntes kötelezettségvállalás, amit a Google jelzett, nem elég. Itt ugyanis önkéntesen hozott szabályokat vállal, de máshol WLAN-hálózatokról gyűjt adatokat. Meg akarjuk védeni az emberek személyiségi jogait és kötelezővé akarjuk tenni a tájékoztatási és az úgynevezett fellebbezési jogot. Emellett meg szeretnénk szüntetni a szövetségi adatvédelmi törvényben lévő hiányosságokat" - jelentette ki dr. Till Steffen, Hamburg igazságügyi szenátora.

A politikus pontokba szedte, hogy miket várnak el a Google-től és más online cégektől. Az első és legfontosabb, hogy az internetes vállalatokat kötelezik arra, hogy minden arcot és rendszámot felismerhetetlenné tegyenek még azelőtt, hogy a képeket megjelentetik a világhálón vagy egy másik, például navigációs szolgáltatás keretében elérhetővé válnak. A cégek kötelesek lennének az eredeti felvételeket egy hónapon belül minden rendszerükből visszaállíthatatlanul kitörölni és minden fényképezési akciójukról már egy hónappal korábban tájékoztatni a hamburgi adatvédelmi biztost, valamint a közvéleményt.

A lefotózott személyeknek meg kell adni azt a lehetőséget, hogy kérhessék ruházatuk, körvonalaik felismerhetetlenné tételét, illetve akár a képek eltávolítását. A háztulajdonosoknak és bérlőknek szintén joguk van kérni, hogy ne szerepeljenek a fotókon, hogy így védhessék meg magukat a visszaélésekkel és a bűnözőkkel szemben. Amennyiben az online vállalatok bármelyike megszeg akár csak egyetlen pontot is, kötelezhetőek legyenek legfeljebb 50 000 euróig terjedő pénzbüntetés kifizetésére.

Korábban két elképzelés is felmerült Németországban a Google "megadóztatására". Ratingenben csak pénzért fotózhatna a Google, a lefényképezett kilométerek után 20 eurót kellene fizetnie a konszernnek, míg egy bajor javaslat arra vonatkozott, hogy a cég fizessen minden lefényképezett személy után 1 eurót.

SG.hu, 2010. április 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr721963097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása