A felhasználói hozzájárulás nélküli alkalmazások települése újra csak a cég agresszivitását mutatja.

Úgy tűnik, rájár a rúd a napokban a Facebookra. Az oldal működésének átalakítását, megújítását bejelentő tájékoztató után általános kormányzati és civil jogvédői támadás indult az oldal üzemeltetői ellen, nemrég beleszaladtak egy súlyos biztonsági incidensbe is, ám amint ezt a kínos esetet megmagyarázták, tegnap a PC World egy újabb problémás ügyet tárt fel.

A lap újságírói szerdán felfedezték, hogy a felhasználó tudta nélkül körülményesen eltávolítható alkalmazások települnek fel a profilokba, márpedig a hozzájárulás nélkül települő szoftvert kártékony programnak, malware-nek nevezi a szakma. A meglepő, hogy a bejelentkezett Facebook-felhasználó profiljába bizonyos oldalak meglátogatásakor csöndben, a háttérben települnek fel ezek az appok: nem kell, hogy nyitva legyen a Facebook ablaka, nem kell bejelentkezni az adott oldalakra, automatikusan, az opt-out rendszer szerint történik minden. (A PC World cikke e téren elég homályos, de valószínűleg egyfajta RSS-ekről lehet szó.) Az azonnali testreszabás segítségével ráadásul nem is lehet ezeket az alkalmazásokat eltávolítani, a profilszerkesztésben kell megkeresni az alkalmazások beállítását, ahol meg lehet nézni őket, illetve engedélyeket, tiltásokat lehet beállítani. De ez is csak ideiglenes tiltás, a végleges blokkoláshoz az adatlapon be kell jelölni az alkalmazások tiltását. Ráadásul az sem volt világos, hogy ezeknek az alkalmazásoknak a listája megjelenik-e az ismerősök, vagy más látogatók számára.

A cikk megjelenése után a Facebook szóvivője, Davis Swain megkereste a PC Worldöt, és megerősítette az újságírók gyanúját, mely szerint ez egy "bug, nem fícsör", majd közölte, hogy a hibát már kijavították, s kijelentette azt is, hogy az alkalmazáslista nem volt látható mások számára.

ITCafe.hu, 2010. május 7.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr491983281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása