Mind többen látják be, hogy a bankközi adós -és hitelinformációs rendszer szabályozása reformra szorul. A bankok BAR-listája ugyanis igazságtalan és nem egyszer adatvédelmi jogokat sért. A Pénzügyminisztérium az Igazságügyminisztériummal együtt a jogszabály módosításán dolgoznak. A fekete listán szereplők száma egyébként majdnem ötven százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.
Mindig a bankok győznek, ha a hitelfelvevők - akaratuk ellenére is - szorult, fizetésképtelen helyzetbe kerülnek. Iyenkor ugyanis az adósok bekerülnek a bankközi adós- és hitelinformációs rendszerbe. Attól pedig öt évig semmilyen más kölcsönt nem kérhetnek. Legalábbis a gyakorlat ezt mutatja. Ha valakit egy bank a BAR-listára tesz, mindenképpen értesítenie kellene a fogyasztót, de ez gyakran elmarad. Ilyenkor a panaszos a PSZÁF-hoz, békéltető testülethez, végül a bírósághoz fordulhat. A fogyasztóvédők tapasztalatai szerint azonban mindez csak sok hűhó semmiért.
"A módosítások olyan irányba mutatnak, amely kiszűri az eddigi pontatlanságokat és negatív tapasztalatokat" - mondta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Híradó.hu, 2005. március 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr501184815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása