Ahogy a mobiltelefon megtalálja az adótornyot, úgy az adótorony is megtalálja a mobiltelefont. Tehát bárkit meg lehet találni bekapcsolt mobilja segítségével. Magyarország területének mindössze 1 százalékán nincs mobil térerő. Ha valaki ide bújik el, akkor nem tudják megtalálni. Semmi sem tiltja, hogy valakit a mobiltelefonja segítségével találjanak meg - derül ki az ombudsman jelentéséből. A móri ügyben például bizonyítékként próbálták felhasználni a mobiltelefon jeleit.
Az Európai Unió belügyminiszterei már felvetették, hogy az SMS szövegét is tárolni kellene. Egyelőre ez tilos, kötelező viszont feljegyezni az SMS küldő és fogadó telefonszámát - minimum 2 évig. "Az SMS és MMS tartalma csak olyan mértékben ismerhető meg a szolgáltató által, és annyi ideig tárolható, ameddig ez a szolgáltatás nyújtásához elengedhetetlen" - mondta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.
A hazai mobilszolgáltatók a telefonszámlával együtt tárolják az úgynevezett cellainformációt, azaz, hogy honnan telefonáltak. Ezt viszont csak a mentőknek és ügyészi engedéllyel a nyomozóknak adják ki, a rokonoknak és a behajtó cégeknek nem, bár a lehetőségük megvan rá.

RTLKlub.hu, 2005. április 21.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1001185015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása