Az 50 országot képviselő adatvédelmi biztosok elfogadtak egy közös nyilatkozatot, amely szerint az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) a jövőben kiemelt helyen kell kezelnie az adatvédelmi jogszabályok sorozatos és súlyos megsértéseinek a problémáját.
Az internetes felhasználók egyre gyakrabban érezhették úgy az elmúlt hónapokban, hogy privát adataik védelme egyre inkább háttérbe szorul. Erre okot adnak az utóbbi hónapokban lezajlott perek, amelyeket a személyes adatok kiadása ellen indítottak a felhasználók. Nemrég látott napvilágot az Európai Unió legutóbbi távközlési adattárolási tervezete, amely ellen a személyes jogok megsértése ellen küzdő civil szervezetek is felszólaltak. Nem csoda, hogy sokan kételkedni kezdtek az adatvédelem megvalósíthatóságában.
Az utóbbi időszakban a probléma kezdett olyan mértékűvé válni, hogy azzal már az adatvédelmi szakembereknek is foglalkozniuk kellett a 27. alkalommal megrendezett nemzetközi konferenciájukon. Az Adatvédelmi Biztosok és Szakemberek Nemzetközi Konferenciáját szeptember 14-e és 16-a között rendezték meg. A fórumon résztvevő országok némelyikében, így például Kínában, Indiában és Oroszországban gyakorlatilag semmilyen adatvédelmi jogszabály nincs. A globalizált világban tehát hiába is keresnénk egy, a Föld összes országára kiterjedő adatvédelmi egyezséget.
Az úgynevezett Montreux-i Adatvédelmi Nyilatkozatot elfogadó adatvédelmi biztosok fontosnak tartották kiemelni, hogy a november 16-a és 18-a között Tuniszban megrendezendő ENSZ Információs Társadalmi Világtalálkozón résztvevő miniszterelnököknek és államelnököknek közösen kell fellépniük az emberek adatainak védelmében. Fontos az is, hogy a multinacionális óriásvállalatok végre világszerte tanulják meg elfogadni és betartani a hatályos törvényeket. Ehhez kapcsolódóan szükség van az egységes nemzetközi adatvédelmi szabályrendszer kidolgozására is.
A szakemberek végül kitérték a biometriai igazolványok bevezetésének kérdésére. Az adatvédelmi biztosok szerint ugyan biztonsági okokból szükség van ilyen okmányok bevezetésére, azonban minden adatvédelmi aggályt meg kell vizsgálni, és az állampolgárok jogai a terrorizmusra hivatkozással nem sérülhetnek.

SG.hu, 2005. szeptember 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr471197627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása