Az Ombudsman szerint nem egyeztethető össze a jogbiztonság alkotmányos elvével az a gyakorlat, amikor a parkolási társaságok fotóval nem bizonyítják, csak saját nyilvántartásukra alapozzák követelésük jogosságát. Ehhez képest a Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumának bírái csont nélkül megítélik a parkolási társaságoknak az ilyen követeléseket is.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ismét jogbiztonságot sértő állapotokat talált parkolási ügyekben - tájékoztatta a Hivatal az A5.hu-t (link — a szerk.). A feltárt problémák megnyugtató rendezése érdekében az Ombudsman egyrészt a visszásságok orvoslására kérte fel a Centrum Parkoló Rendszer Kft-t, valamint a cég követeléskezelőjének, az Intrum Justitia Zrt-nek a vezetőjét, továbbá javaslatot tett a Fővárosi Közgyűlésnek a parkolási rendelet módosítására.

Az Ombudsman szerint legyen kötelező a parkolási társaságok számára hely és időrögzítésre alkalmas digitális fényképfelvétellel is bizonyítani követelésük jogosságát. Az Ombudsman egy panaszos beadványa kapcsán jogbiztonságot sértőnek tartja azt is, hogy a több éven át húzódó ügyekben, a Centrum Parkoló Rendszer Kft. - illetve az általa megbízott követeléskezelő - átláthatatlan rendszer alapján követelte a panaszostól a szabálytalan parkolások miatt kivetett pótdíjakat. A felszólításokon nem egyeztek az időpontok és nem voltak fényképek, amelyek a követelést alátámasztották volna. Hosszú vita után a többször megbírságolt autós az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordult, Szabó Máté pedig megállapította, hogy nem csak ez az eljárás állt szemben a jogbiztonság követelményével. Az ombudsman álláspontja szerint visszásságot okozott a Intrum Justitia Zrt. nevű követeléskezelő azzal is, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezéseitől eltérően elévült követelések teljesítésére próbálta felszólító levelekkel rábírni a panaszost, illetve nem jogszerűen érvényesítette követelését vele szemben. Ugyancsak visszás a követeléskezelő eljárása az országgyűlési biztos szerint amiatt is, ha nem bizonyítja fényképfelvétellel a parkolási eseményt, hanem a saját nyilvántartását tekinti bizonyító erejűnek, valamint a panaszosnak érdemben nem és csak jelentős késedelemmel válaszol.

Az ügy érdekessége, hogy Szabó Máté e véleménye szöges ellentétben áll Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumának parkolási ügyekben eljáró bíráinak eddigi joggyakorlatával, mivel ott akkor is kivétel nélkül megítélik a parkolási társaságok követeléseit, ha azok nem tudják fényképfelvételekkel bizonyítani követelésük megalapozottságát. Az Ombudsman azonban a törvény szövege szerint nem szólhat bele a bíróságok munkájába.

A5.hu, 2009. augusztus 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr991303262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása