Orvosi adatokat használna embercsempészek lefülelésére a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). A regionális tiszti főorvos szerint az ÁNTSZ azonban csak jogszerűen járhat el.

Egy orvosi webportál tette közzé az NNI hivatalos levelét tegnap, amelyben megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegek adatait kérik embercsempészek lefüleléséhez az ÁNTSZ-től. Olyan betegek adatairól szó van, akiket a térségben dolgozó orvosok 2009. október 15-e utáni héten kezeltek. Mindezt azért, hogy rátaláljanak azokra az embercsempészekre, akik október 14-én éjszaka 18 koszovói állampolgárt próbáltak Magyarországra csempészni a Tiszán. Mint beszámoltunk róla, a menekülteket szállító csónak fölborult, hárman értek partot, később 11 holtestet emeltek ki a vízből. A levelet író rendőrségi főtanácsos szerint "miután akkor éjjel a Tisza 4,8 Celsius-fokos volt, és feltételezhető, hogy a csempészeknek is sikerült partot érniük, valószínűleg a hideg vízben erősen megfáztak".

A szegedi kistérségi intézethez tartozó területen 200 ezer ember él, az őszi megfázások, az újinfluenza-járvány kezdete is erre az időre esett, így ha az orvosok valóban leválogatják a jelzett időpontban megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegeiket, akár több ezer ember orvosi adataihoz juthat hozzá az NNI. Köztük csecsemők, aggastyánok, diákok, krónikus betegséggel kezeltekéhez is.

Szakjogászok állítják: noha a bűncselekmény gyanúja kellő ok lehet arra, hogy orvosok, illetve kórházak adatokat közöljenek a rendőrséggel, ám ezt az együttműködést az intézmények és a rendőrség között az egészségügyi adatkezelésről szóló törvény szabályozza. Ebben azonban a jogalkotók arra is ügyeltek, hogy a feltétlenül szükségesnél több adat ne jusson a rendőrség birtokába.

Kovács Ferenc regionális tiszti főorvos kérdésünkre, hogy mit szólt a kéréshez, azt válaszolta: az ÁNTSZ csak jogszerűen segítheti a rendőrséget. Ez a kérés azonban túl általános.

Megkerestük az NNI szóvivőjét az ügyben, ő azonban holnapra ígért tájékoztatást.

NOL.hu, 2010. február 10.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr711764889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása