A tartalomszűrők alkalmazása károsan hatna az internet sebességére és a legális webes tartalmak elérésére, és csak hamis biztonságérzetet generálna a felhasználók számára.

A Google és a Yahoo hivatalosan is a támogatásáról biztosította azt a két helyi csoportot, amelyek az ausztrál kormány internetes tartalomszűrő-rendszerének bevezetése ellen foglaltak állást. A két cég kétségbe vonja, hogy hatékony lehet a világháló cenzúrázása. Az Australian Library and Information Association (ALIA) és az Inspire Foundation nevű szervezetek szerint a kabinet által meghatározott tiltási szempontok túl tágan értelmezhetők, így azok nem megfelelőek egy általános célú tartalomszűrő bevezetésére. A két csoport egyaránt úgy vélte, hogy a megoldások jelenlegi formájukban ráadásul nem is lennének elég hatékonyak és ezáltal nem védenék a gyerekeket a káros online tartalmaktól.

A nem megfelelő és pontos szabályozás miatt könnyen előfordulhat, hogy például a pedofil anyagok terjesztői átteszik majd a székhelyüket a chatszobákba és a fájlcserélő hálózatokba. Ezek azon túl, hogy sokkal jobb terjesztési lehetőségeket kínálnak, magukban hordozzák azt a veszélyt, hogy az ott felbukkanó filmek nehezebben deríthetők fel, azonosíthatók és törölhetők.

Sue Hutley, az ALIA ügyvezető igazgatója közölte, hogy a tartalomszűrők alkalmazása egyúttal károsan hatna ki az internetes sebességekre és a legális webes tartalmak elérésére is. Az olyan portálok, mint a YouTube ellenőrzése szinte lehetetlen vagy legalábbis nagyon hosszadalmas folyamat, ami további problémákat jelentene a komoly adatmennyiségek továbbításával küszködő webes infrastruktúrának. Mindez könnyen üzemzavarokhoz és fennakadásokhoz vezethetne. A szakember hozzátette, hogy a tartalomszűrő bevezetése hamis biztonságérzetet generálna a felhasználóknak, amit szintén el kellene kerülni.

Az ALIA azt javasolta, hogy a szűrő használata helyett az ausztrál kormány inkább fordítson több pénzt az oktatásra és támogassa nagyobb összegekkel a rendőrséget, hogy az kiszűrhesse az illegális anyagokat a világhálóról. A tervek ellen korábban szintén tiltakozott a Systems Administrators Guild of Australia (SAGE-AU) és az Electronic Frontiers Australia, valamint a Twitteren a témáról nyitott oldalt is nagyon sokan keresték fel és írták le a véleményüket.<

Persze vannak, akik más módszerekkel tiltakoztak az online cenzúra bármilyen formája ellen. Az Anonymous hackercsoport tagjai a múlt héten nagy szabású Distributed Denial of Service (DDoS) támadást intéztek több ausztrál kormányoldal ellen.

SG.hu, 2010. február 18.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr811784594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása