Nehéz eredményesen küzdeni a lakásmaffia ellen, ugyanis, ha szigorítják a személyazonosság ellenőrzését, könnyen véthetnek az adatvédelmi szabályok ellen.

Erre mutatott rá a 22-es csapdájára Hegedűs András helyettes államtitkár.

A belügyminiszter azt mondta, hogy biztosítaná az ügyvédek és a közjegyzők részére, hogy a belügyi nyilvántartáshoz hozzájussanak, így harcolva a lakásmaffia ellen. Milyen módon juthatnának hozzá az adatokhoz? - A kérdést egy folyamatként kezelve, tehát onnan kezdve, hogy a szerződéselkészítéseknek, illetve magának az ingatlan nyilvántartásnak a jelenlegi helyzetét is nézzük, korábban a jogalkotó által garanciaként megfogalmazott ügyvédi- és közjegyzői ellenjegyzés nem tud teljekörűen hatályosulni, mert az ellenjegyzéskor a két szakma képviselői nem tudnak meggyőződni kétségtelenül arról, hogy a szerződő fél az valóságos személy, vagy jobban mondva megfelel-e azoknak az adatoknak, amelyeket bemutat a szerződéskötéskor az ügyvédnek és a közjegyzőnek.

Számtalan olyan ügy volt, ahol hamis okmányokkal érték azt el, hogy más lakását eladták az illetők. Az az egyértelmű helyzet fogalmazódott meg, hogy ez a probléma úgy orvosolható, hogy ha valóban garanciális szereplőként kezeljük a két szakma képviselőit, akkor fel kell ruházni azokkal a lehetőségekkel, hogy a garanciát teljes körűen érvényesíteni tudják. Tehát a Belügyminisztérium a belügyi nyilvántartásokat online módon az ügyvédek és a közjegyzők rendelkezésére tudja bocsátani.

Ez párosulna egy ügyvédi és közjegyzői kártya kibocsátásával, ami elektronikus aláírásra jogosítaná föl a két szakma képviselőit. Tehát amikor az ügyfél az ügyvédhez vagy a közjegyzőhöz bemegy, akkor módja van az átnyújtott iratok alapján leellenőrizni, hogy ezek az iratok a nyilvántartásban megfelelően ugyanilyen módon szerepelnek-e. Természetesen ennek az a feltétele, hogy az az ügyfél, aki ott megjelenik, felhatalmazza az ügyvédet és a közjegyzőt, hogy az adatait ellenőrizze, az adatvédelmi problémák is elhárulnak.

Ma.hu, 2003. június 12.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr371216497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.