Az MSZP szerint a rendőrség szemévé, fülévé, kezévé válnak a mezőőrök és a halőrök, miután az Országgyűlés elfogadta az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást - mondta Gál Zoltán, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szocialista alelnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A rendőrség kezdeményezésére folyamatos kommunikáció lesz a halőrök, a mezőőrök és a vadőrök között, ezek a hatósági személyek a maguk területén a rendőrség szemévé, fülévé, kezévé válnak, hiszen a mezőőr és a halőr jogosult lesz az intézkedéseknek ellenszegülőket a rendőrség megérkezésig visszatartani - ismertette a politikus a parlament által hétfőn elfogadott, a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosítását.

Gál Zoltán elmondta, jelentősen bővül a közterület-felügyelők feladatköre: üzemeltethetnek térfigyelő rendszereket. Hozzátette: ugyancsak bővítették a polgárőrök jogosultságait.

Mint mondta, a módosított törvény a futballhuliganizmus visszaszorítására is tartalmaz rendelkezéseket, cél az, hogy azonosíthatók legyenek a sportrendezvényeken megjelenők. Közölte: egy olyan rendszernek kell létrejönnie, amely Nyugat-Európa több országában is működik beléptető rendszerekkel, klubkártyákkal annak érdekében, hogy azonosítható legyen mindenki, aki a sportrendezvényeken részt vesz, elsősorban a kiemelt kockázatú meccseken.

A képviselő utalt arra, hogy Magyarországon 2.800 halőr, 3.600 vadőr és 815 mezőőr van, azaz mintegy hatezren látnak el bűnüldözési és bűnmegelőzési feladatokat. A probléma az, hogy ezek az őrök, a természetvédelmi őrökkel együtt, nem voltak kellően bekapcsolva az általános közrendvédelmi feladatokba - vélekedett a kormánypárti képviselő.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezek az őrök eddig is igazoltathattak, most megkapják azt a jogot, hogy a rendőrség kiérkezéséig visszatarthassák az intézkedésnek ellenszegülőt.

A közterület-felügyelők által üzemeltetett térfigyelő rendszerekkel kapcsolatban úgy vélte, hogy az adatvédelmi biztos aggályai ellenére a jogszabály megfelel az alkotmányossági kritériumoknak.

Gál Zoltán szerint fontos lenne, hogy ne rendőrök üljenek a térfigyelő kamerák mellett, hanem ők inkább kint legyenek az utcán.

A bizottsági alelnök közölte: a polgárőrség a jövőben elláthat bizonyos jelzőőri feladatokat is, például az iskola előtt irányíthatja a forgalmat, balesetnél biztosíthatja a helyszínt.

Megjegyezte: ezeket a feladatokat eddig is elvégezték a polgárőrök, de nem volt meg hozzá a törvényi felhatalmazásuk.

A politikus azt mondta, a polgárőrség intenzívebben vehet részt a lopott autók felderítésében, hozzáférnek majd a körözött autók adatait, rendszámát, alvázszámát tartalmazó adatbázishoz.

Gál Zoltán kitért arra: gondolkoznak azon, hogyan lehetne a kistelepüléseken a közterület-felügyelet mintájára faluőri hálózatot létrehozni. Megjegyezte, hogy a közterület-felügyeletet csak a nagyobb városok képesek működtetni. A képviselő szerint állami anyagi eszközökkel, a biztonsági kockázatot hordozó településeken jöhetne létre a faluőri rendszer.

Az Országgyűlés hétfőn 188 igen, 173 nem szavazattal és egy tartózkodással fogadta el a közbiztonság és a közrend védelmében, illetve fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Hirextra.hu, 2009. június 30.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr61227984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.