Kanadai nyomásra nagyobb kontrollt kapnak a felhasználók saját adataik felett.

A kanadai adatvédelmi biztos határozott közbelépésének köszönhetően a mintegy 250 millió regisztrált taggal büszkélkedő Facebook közösségi oldal globális változtatásokat hajt végre adatvédelmi politikájában. A cég tudatta, átláthatóbbá teszi információkezelési alapelveit: a felhasználókat ezentúl egyértelműen tájékoztatni fogják arról, pontosan mely adataikat dolgozzák fel és milyen célból teszik mindezt, illetőleg tisztázták a fiókok felfüggesztésével és megszüntetésével kapcsolatos kérdéskört is.

"A változtatásoknak köszönhetően a felhasználók adatai sokkal nagyobb védelmet kapnak. Rendkívüli megelégedésünkre szolgál, hogy a Facebook felelősen és készségesen válaszolt az ajánlásainkra" – mondta a megállapodásról Jennifer Stoddart, Kanada adatvédelmi biztosa. Hozzátette: a Facebook döntése más közösségi oldalakra is hatást gyakorolhat. Hasonlóan vélekedett Elliot Schrage, a vállalat nemzetközi kapcsolatokért felelős egyik vezetője is, aki szerint a cég új adatkezelési politikája mértékadóvá avanzsálhat az iparágban.

Az adatvédelmi alapelvek frissítése mellett a Facebook több kontrollt ígér a felhasználóknak saját adataik felett, külön hangsúlyt fektetve a külsős fejlesztők számára eljuttatott információkra. Jelenleg körülbelül 950 ezer programozó dolgozik a közösségi oldalra szánt játékokon és egyéb szoftvereken; e termékeknek mostantól tájékoztatniuk kell a tagokat arról, pontosan mely információkhoz kívánnak hozzáférni, s az adatok kezeléséhez a felhasználó hozzájárulását kell kérniük.

A fiókok felfüggesztésével vagy törlésével kapcsolatban a Facebook ki fogja emelni a két procedúra közti különbséget, arra bátorítva a felhasználókat, tekintsék át az adatvédelmi beállításaikat. A cég hangsúlyozza, hogy a fiók felfüggesztése nem jelenti annak megszüntetését, hiszen a deaktiválást követően az oldal akár több éven keresztül is tárolni fogja a felhasználóhoz kapcsolódó információkat.

A Facebook úgy számol, legalább egy teljes évet fog igénybe venni az új rendszer bevezetése.

ITCafe.hu, 2009. augusztus 28.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr501384790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.