A jogvédők szerint elfogadhatatlan, hogy átláthatatlan a kormányszervek monitorozási és adatgyűjtési gyakorlata.

Az Electronic Frontier Foundation (EEF) civil jogvédő szervezet tegnap közleményben tudatta, hogy Berkeley speciális jogi intézetével (Samuelson Law, Technology, and Public Policy Clinic – Samuelson Clinic) együtt keresetet nyújtottak be hat amerikai állami intézmény (köztük van a CIA, az Igazságügyi Minisztérium, valamint a belbiztonsági minisztérium – Department of Homeland Security) ellen, mivel azok visszautasították a fent nevezettek kérvényét, amikor arra kérték a hivatalokat, hogy hozzák nyilvánosságra: milyen szabályok alapján, milyen eljárási rendben használják fel a közösségi oldalakon szerzett információkat nyomozások, adatgyűjtés és megfigyelési akciók során.

Az EFF közleménye kifejti, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a kormányzat időnként bizonyítékként használja fel a közösségi oldalakról szerzett adatokat, ám az nem tisztázott, hogy milyen módon teszik ezt. A szervezet szerint fontos a nyilvánosság e kérdésben, mivel épp most folyik egy olyan törvény előkészítése, mely az eddigieknél komolyabban védené a közösségi oldalak felhasználóinak személyiségi jogait: "Több millió ember használja naponta az olyan közösségi oldalakat, mint a Facebook, s ezeken az oldalakon rengeteg magántermészetű információt közölnek magukról. Ha a Kongresszus olyan törvények kidolgozásán fáradozik, amelyek védenék a Facebook felhasználóit, akkor a törvényhozóknak és a választóknak ismerniük kell azt is, hogy a kormányzat milyen módon, mire használja fel jelenleg ezeket az adatokat" – írja James Tucker az EFF egyik aktivistája.

Mivel az említett szervezetek, ügynökségek közül többen nem válaszoltak az EFF megkeresésére, ezért döntöttek a jogi út mellett.

Érdekes adalék, hogy Christopher Soghoian, egy amerikai egyetemista is tegnap tette közzé blogjában azt az adatot, melyre kutatásai során bukkant, s mely szerint a Sprint Nextel, az USA egyik legnagyobb szolgáltatója egy év alatt több mint 8 milliószor adott ki kormányzati szerveknek az előfizetőikhez kapcsolódó GPS-adatokat.

ITCafe.hu, 2009. december 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr681590995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.