Az Egyesült Államokat megelőzve 2009 utolsó negyedévében már Kínában volt a legtöbb olyan meghackelt magánszámítógép, amelyet távirányítással káros célokra használhatnak - közölte a kaliforniai McAfee internetbiztonsági cég.

Ezek a fertőzött "zombi" számítógépek gyakran úgynevezett robothálózatokba vannak kötve, ahonnan a hackerek levélszeméttel áraszthatnak el email címeket vagy támadást indíthatnak weboldalak ellen - mutatott rá a McAfee. A cég - amely adatokat gyűjt a világ 120 országában több mint 100 millió számítógépre fenyegetést jelentő veszélyekről - úgy számolt: a negyedik negyedévben Kínában 1 millió 95 ezer, az Egyesült Államokban 1 millió 57 ezer számítógép fertőződött meg. A McAfee szerint ezek az adatok hozzáadódnak ahhoz a mintegy 10-10 millió fertőzött komputerhez, amelyet már korábban mindkét országban észleltek.

George Kurtz, a McAfee globális technológiai igazgatója szerint Kínában azért terjedhetnek ilyen ütemben a zombihálózatok, mert óriási mértékű a szoftverkalózkodás, és a felhasználók gyakran nem frissítik programjaikat, így gépeiken kijavítatlanok maradnak a biztonsági rések. A biztonsági cég rámutatott: a robot hálózatok mutatják, mennyire ki vannak téve a számítógépes hálózatok a rossz indulatú behatolás veszélyének.

Nemzetközileg a vállalatok és kormányok között kiterjedt vita folyik arról, hogyan lehet védekezni az illetéktelen behatolók ellen. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter január 21-i beszédében az internet szabadsága mellett állt ki, és egy nemzetközi internetes viselkedési normarendszer megalkotását sürgette. Elemzők viszont rámutatnak: az ez irányú amerikai felhívásokat bonyolítja, hogy az Egyesült Államokban is több mint 10 millió fertőzött gép működik.

Mint a Jack Goldsmith, a Harvard Law School professzora a közelmúltban rámutatott: az amerikai kormány megtehetné, hogy nagyobb szigorral lép fel a robot hálózatok ellen, de ez nagy költségekkel járna és jogi szempontból is támadható lenne. Washington emiatt eddig nem cselekedett, és a fertőzött gépcsoportokból indított támadások száma növekszik. Stewart Baker, az amerikai belbiztonsági minisztérium egykori helyettes államtitkára szerint arra volna szükség, hogy a vezető ipari államok összefogjanak a zombi hálózatok kiiktatására.

Szakértők szerint a kibertámadásokra a leginkább hálózatokba szervezett és internetfüggő amerikai gazdaság a legérzékenyebb. A legtöbb támadás is az Egyesült Államokból indul ki. A McAfee nemzetközi felmérése szerint a vállalatok biztonsági vezetőinek 36 százaléka aggódik amiatt, hogy cégét amerikai hackerek támadják meg, 33 százalék Kínától tart, és a harmadik helyen, messze lemaradva Oroszország következik 12 százalékkal.

SG.hu (via MTI), 2010. február 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr291775424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.