A szabadúszó és az internetes sajtóban dolgozó újságírók számának növekedése egyrészt sebezhetőbbé tette a sajtót az cenzúrával szemben, másrészt viszont az új média segít az elnyomó törekvések iránti figyelem felkeltésében - jelentette ki szerdán a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű nemzetközi szervezet.

A New York-i székhelyű testület éves jelentését ismertető tokiói sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szabadúszók és helyi tudósítók az őket védő szervezetek híján nagyobb eséllyel kénytelenek szembenézni diktátorok, kormányok és militáns csoportok elnyomó törekvéseinek. Ugyanakkor a blogok, online közösségi hálózatok és más új típusú fórumok sokat segítettek abban, hogy a világ számára láthatóvá tették az Iránban bebörtönzött újságírók problémáját a vitatott júniusi választásokat követő időszakban. Az ezután egyre erősödő nemzetközi nyomásnak köszönhetően szabadult ki a Newsweek tudósítója, Maziar Bahari és szabadúszó Roxana Saberi.

"Ha sikerül elérni egy kritikus tömeget, ha a 'blogoszféra' felbolydul, ha sikerül rávenni embereket a fórumokon való tiltakozásra, petíciók aláírására vagy információk terjesztésére a közösségi portálokon, akkor a mainstream média figyelme is felkelthető, s láncreakció indulhat el, és hatni lehet a kormányokra is" - mondta Joel Simon, a CPJ ügyvezetője a sajtókonferencián.

A sajtószabadságért küzdő jogvédők kemény ellenállásba ütköznek Kínában, ahol a cenzúra szoros felügyelete az internet felett akadályozza a jogsértésekről szóló információk megszerzését. "Az ellenőrzési technikák fejlődnek, és olyannyira finomodnak, hogy a helyiek számára egyre nehezebb lesz információkat szerezni a korlátozásokról, bebörtönzésekről, kapcsolatot teremteni velünk vagy más, tengerentúli partnereikkel, a világsajtóval" - hangsúlyozta Madeline Earp, a CPJ ázsiai programjának vezetője.

A világ legnagyobb internetes keresőjét üzemeltető Google a múlt hónapban azzal fenyegetőzött, hogy bezárja kínai portálját, és a cég kivonul az országból az egyre keményebb cenzúra és az internetes támadássorozat miatt. Earp azonban hozzátette: a kínai bloggerek továbbra sem adják fel, hogy a hatósági korlátokat megkerüljék. "A célpont folyton mozog: sosem lehet tudni, milyen újdonsággal állnak elő a párbeszéd megakadályozására. Ez a hatóságok agresszivitása. Az emberek pedig nyomban gondolkodni kezdenek: 'rendben, most ez a helyzet, mi továbbra is felszínre akarjuk hozni az igazságot, mi legyen akkor a következő lépésünk?'" - tette hozzá.

SG.hu, 2010. február 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr881771856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.