Az OVB csütörtöki döntése szerint az adatvédelmi biztos állásfoglalása, mely szerint sérült a választási eredmény gyors és hiteles megállapításának alapelve, megalapozatlan és alkotmányos visszásságot okozott.

Jóri András adatvédelmi biztos "szakmailag megalapozatlan álláspontjával átlépte hatáskörét és ezzel alkotmányos visszásságot okozott" - áll az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök este elfogadott közleményében.

Az OVB visszautasította az adatvédelmi biztos állásfoglalását, amelyben az ombudsman a választási eredmény gyors és hiteles megállapítása alapelvének sérelmét állította.

Mint az OVB közölte, "az első forduló előzetes eredményeit az ország, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, még 23 óra előtt megismerhette, és - az adatvédelmi biztos állításával ellentétben - a választás eredménye időben és hiteles módon megállapításra került".

A közleményben felidézték, a biztos álláspontja szerint sérült a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jog azzal, hogy az előzetes választási eredményeket nem közölték 19 órától folyamatosan.

Az OVB véleménye szerint "az eltérő feldolgozottsági szinteken alapuló előzetes választási adatok közlésénél fontosabb alkotmányos érdek fűződik a választópolgárok szavazati jogának befolyásmentes gyakorlásához". Az OVB hangsúlyozza, hogy "a választási eljárásról szóló törvény értelmezésére a jogalkotó az OVB-t és nem az adatvédelmi biztost jogosította fel".

"Tárgyi tévedésektől sem mentes, szakmailag megalapozatlan álláspontjával a biztos átlépte hatáskörét, és ezzel alkotmányos visszásságot okozott" - zárul a közlemény.

index.hu (via MTI.hu), 2010. április 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr501944011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.