A vállalat szerint legális a tevékenység, mely mindössze azt a célt szolgálja, hogy magasabb szintű szolgáltatásokat kínálhassanak.

Erősödik az nemzetközi nyomásgyakorlás a Google-ra: a hónap közepén tíz, többségükben európai ország adatvédelmi biztosai levelet írtak a cégnek, melyben aggodalmaikat fejezik ki a vállalat adatgyűjtési és adatkezelési módszerei miatt, majd a múlt héten, Peter Schaar német szövetségi adatvédelmi biztos a Spiegel-ben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy tudomására jutott: a Google Street View számára fényképező autók e tevékenységük mellett gyűjtik az érzékelt routerek wifiadatait is.

A Google gyorsan válaszolt, honlapjaikon közzétett magyarázatuk mellett hivatalos levelet is írtak az ügyről az európai adatvédelmi biztosoknak. Raphael Leiteritz, a Google termékmenedzsere leírja, hogy azért regisztrálják az adatokat, hogy bizonyos helyfüggő szolgáltatásaikat biztosítani tudják a felhasználóknak (például a mobilos Google Térkép esetében a felhasználó tartózkodási helyének – "My Location" – megadásához, ami hasznos lehet a GPS-szel nem rendelkező telefonok esetében).

Az autók kétfajta adatot regisztrálnak: a hozzáférési pontok MAC-címeit, illetve azt a GPS-koordinátát, ahonnan a hozzáférési pont észlelhető. Ha a felhasználó a Google helyfüggő szolgáltatását használja, akkor az illető eszköze elküld egy kérést az adott helyről észlelhető MAC-címek listájával a cég szerverére, melyen a regisztrált címek adatbázisa található, s az adatok összevetése alapján határozzák meg a felhasználó földrajzi helyzetét.

Kedden Peter Fleischer, a Google adatvédelemért felelős vezetője is közzétett a hivatalos blogban egy bejegyzést az üggyel kapcsolatban. Ő is leírja, hogy három típusú adatot gyűjtenek a Street View autói: fotókat, a helyi wifihálózat adatait, valamint lézeres módszerrel az épületek geometriai jellemzőit a 3D-s megjelenítés elkészítéséhez. Fleischer kifejti, hogy minderre azért van szükség, hogy új szolgáltatásokat kínálhassanak, illetve javítsák a régiek minőségét, s hozzáteszi, hogy nagyon sok cég gyűjt ilyen információkat, s ezek többsége jóval régebben teszi ezt, mint a Google (a wifi esetében például a német Fraunhofer Intézetet és a Skyhookot, egy helymeghatározással foglalkozó vállalatot említi meg).

Fleischer elmondja azt is, hogy a MAC-címek (illetve a hálózat nevét megadó SSID-adatok) olyan információk, melyek alapján nem lehet egyéneket azonosítani, s a Google nem gyűjt semmiféle adatot az egyéni háztartásokról. A cég azért nem tájékoztatta az adatvédelmi hatóságokat a wifiinformációk gyűjtéséről, mert egyrészt ez „a Street View-tól független” kezdeményezés, másrészt pedig olyan adatokról van szó, melyek minden wifiképes eszköz számára hozzáférhetőek. A begyűjtött MAC-címek adatbázisa természetesen nem nyilvános – tette hozzá Fleischer.

ITCafe.hu, 2010. április 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr381963115

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar adatvédelmi biztos és a Google 2010.06.13. 18:58:32

Tavaly szeptemberben írtam arról, hogy az adatvédelmi biztosunk aggályosnak tartja a Google Street View alkalmazást, és annak elkészítésének módját, így a Google abba is hagyta Budapest utcáinak fotózását. Néhány héttel ezelőtt megkezdődött a második f...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.