A Szabad Demokraták Szövetsége által kezdeményezett, népszavazás kiírását célzó 204.152 aláírás közül 114.470-ről állapítható meg, hogy minden vitán felül hiteles.

Ezt Kéry András, az Állami Népességnyilvántartó Hivatal vezetője közölte az MTI munkatársának kérdésére. Hozzátette: ezzel a törvényben előírtat - a százezret - meghaladta az azonosított kezdeményezők száma. Az erről készült jelentést megküldték az Országos Választási Elnökségnek, amely pénteki ülésén jóváhagyólag továbbította azt az Országgyűlés elnökének. Ismeretes, hogy az SZDSZ négy kérdésre szeretne népszavazáson választ kapni: kivonuljanak-e a pártszervezetek a munkahelyekről; elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában vagy kezelésében lévő vagyonról; csak a szabad országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására; feloszlassák-e a Munkásőrséget.

Kéry András elmondta, hogy 37 ezer aláírást a személyi szám hiánya, illetve azonosíthatatlansága miatt nem tudtak hitelesíteni, 25 ezer íven pedig az olvasható aláírás mellett nem tüntették fel külön a nevet. Ötezer aláírónak nincs választójoga, 2500-an pedig többször is aláírták az ívet. Mintegy hétezer esetben a nyilvántartott lakcím nem egyezett az aláíróíven szereplővel, s négyezer esetben a lakcímből csak a helység nevét tüntették fel. Ezenkívül több ezer ívről hiányzott vagy az aláírás, vagy a lakcím.

Az ÁNH vezetője szólt arról is, hogy a későbbi ellenőrizhetőség és az adatvédelem érdekében az aláíróíveket három hónapra ügyvédi letétbe helyezik az Országos Választási Elnökség kérésére.

MTI, 1989. október 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr701524441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása