Az adatvédelmi biztos az elektronikus információszabadságról szóló törvény hatályba lépésével kapcsolatban aggasztónak minősítette, hogy még nincsenek kihirdetve a jogszabály végrehajtási rendeletei.
Péterfalvi Attila a jogszabály-előkészítő és a közfeladatot ellátó szervek, továbbá a bíróságok internetes adatközlési kötelezettségével kapcsolatos teendőkről tájékoztatta szerdán közleményben az MTI-t.
A januárban életbe lépő törvény szerint a közfeladatot ellátó szervek személyzetére, szervezetére, tevékenységére, működésére, valamint gazdálkodására vonatkozó legfontosabb adatokhoz való hozzáférést bárki számára, díjmentesen és személyazonosítás nélkül kell biztosítani.
Jelenleg a hatályos jog megismerése, a Magyar Közlöny írott változatához való hozzájutás sokak számára jelentős anyagi terhet jelent. Ennek kiküszöbölése érdekében a törvény a minisztériumok és országos hatáskörű szervek hivatalos lapjai mellett elrendeli a Magyar Közlöny internetes közzétételét is, továbbá a Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteményének közzétételét, ami a jogszabályok éppen aktuális napon hatályos szövegét tartalmazza.
Péterfalvi Attila közleménye szerint az említett szabályok érvényesülését nagyban akadályozhatja a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek adott felhatalmazás, mely szerint az igazságügy-miniszterrel egyetértésben rendelettel állapítja meg a Magyar Közlöny és a Hatályos Jogszabályok Elektronikus Gyűjteménye mint adatbázisnak a szerzői jogi törvény szerinti kimásolásához szükséges hozzájárulás gyakorlásának részletes feltételeit.
"Álláspontom szerint az adatbázis-előállítókra vonatkozó szerzői jogi védelmet nem lehet alkotmányosan a jogszabályok gyűjteményére, és így végső soron a jogrendszer egészére vonatkoztatni, különösen nem lehet díjfizetéshez kötni a kimásolást. Maga a szerzői jogi törvény 106/A. §-a kifejezett kivételt tesz az adatbázisok előállítói védelmének szabálya alól a közérdekű adatok vonatkozásában" - tartalmazza Péterfalvi Attila közleménye.

FN.hu, 2005. december 7.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr811199782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása