Óvatos intézkedésekkel, de az egyik utolsó kommunista állam is engedményeket tesz az internetezés kapcsán.

Kuba a múlt héten egy újabb – apró – lépést tett afelé, hogy polgárai élvezhessék a digitális korszak vívmányait: a központi rendelet értelmében a postahivatalokban országszerte felállítanak nyilvános elérési pontokat.

A kubai posta honlapján megjelent híradás szerint a kubai állampolgárok ezek után hozzáférhetnének a világhálóhoz a postai nyilvános felhasználású számítógépeken, melyek már a legtöbb helyen eddig is elérhetőek voltak – mindössze az volt a gond velük, hogy nem rendelkeztek internetkapcsolattal, pontosabban egy nemzeti intranethez volt hozzáférése a felhasználóknak, mely helyi hálózat csekély számú, megbízhatónak minősített kubai weboldalhoz biztosított kapcsolatot. A kubaiak ezeken a gépeken ugyan képesek voltak e-mailt küldeni, illetve fogadni, de ezen kívül az összes internetes tevékenység szigorúan korlátozott volt – jellemző módon a tiltás sokkal keményebb volt, mint az ez ügyben sokat emlegetett Kínában.

Ám az intézkedés nem azonnali hatályú, a jelenlegi törvényeket még hozzá kell igazítani, s az eddigi, igen gyenge PC-ket a legtöbb helyen le kell cserélni az internetezés miatt jobb gépekre. Kubában is fizetni kell ezekért a szolgáltatásokért: eddig a korlátozott nethasználatért 1,62 dollárnyit (körülbelül 300 forintot) kellett fizetni óránként, a kedvezményezett helyzetben lévő állami alkalmazottaktól pedig 20 dollárt (körülbelül 3700 forinttot) kértek el havonta az intranet használatáért (a szállodákban a külföldiektől 6,5 dollárt – körülbelül 1200 forintot – kértek az egyórai korlátok nélküli netért, ám ez a legtöbb kubai számára megfizethetetlen összeg, akárcsak az otthoni havi díj, 150 dollár, körülbelül 28 ezer forint). Arról egyelőre nincs információ, hogy az árszabás változna.

A fentieken kívül Kubában a magán internetezés gyakorlatilag nem létezik, a legtöbben az állami intézményeken (kormányhivatalok, kutatóközpontok, pártbizottságok stb.) keresztül férhetnek hozzá a viszonylagosan szabad nethez (ezeken a pontokon is működik a netcenzúra politikai jellegű honlapok esetében), de ez értelemszerűen roppant kevés felhasználót jelent. S a politikai korlátozás mellett természetesen az is gond, hogy a kubai infrastruktúra roppant elmaradott, egy-egy e-mail letöltése is igénybe vehet akár egy órát is a helyiek beszámolója szerint.

A kubai hatóságok egyébként azzal is mentegetőznek a szegényes állapotok miatt, hogy az Egyesült Államok Kuba elleni embargója kiterjed az internetkapcsolatra is, s ez bizonyos módon igaz is, mivel az ország nem férhet hozzá a tenger alatti kábelekhez, ezért a sokkal drágább műholdas kapcsolatokat kell használniuk. Az új elnök, Barack Obama kormánya, illetve az amerikai szolgáltatók viszont a nyitás jegyében a hírek szerint már tárgyalásokat folytatnak arról, hogy ez a helyzet megváltozzék.

ITCafe.hu, 2009. szeptember 14.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr551391200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása