Peter Hustinx szerint az EU, az USA és más országok képviselői között a szellemi termékek megosztását szabályozni kívánó közös szerződésről (ACTA) folytatott titkos egyeztetéseken az uniós adatvédelmi törvényeket sértő döntések születhetnek.

"A szellemi termékek fontos társadalmi közkincset jelentenek, védelmük kiemelt feladatunk, de az egyén szabadságjogainak megóvása is az" - hangsúlyozta állásfoglalásában Peter Hustinx.

Az internetszolgáltatóké lenne a felelősség

Az Európai Unió adatvédelmi biztosa azután tette közzé hivatalos kommentárját, hogy az ACTA aláírás előtt álló szövegének egy része napvilágot látott. A kiszivárgott információk szerint a döntéshozók az internetszolgáltatókra ruháznák a hálózatukon továbbított adatokkal kapcsolatos jogi felelősséget. A tárgyalásokban részt vevő országok, a dokumentum aláírását követően köteleznék a területükön bejegyzett szolgáltatókat, hogy folyamatosan monitorozzák a hálózatukhoz tartozó szerverek adatforgalmát, és adott esetben korlátozzák a szerzői jogi védettséggel rendelkező tartalmakat le- vagy feltöltő felhasználók internetelérését.

A megállapodás célja az, hogy visszaszorítsa a szabályozatlan fájlmegosztás elterjedését, és gátat vessen a szellemi javak illegális másolásának.

Állásfoglalásában Hustinx komoly kritikát fogalmazott meg az Európai Bizottság illetékeseivel szemben, akik annak ellenére, hogy az EU képviseletében részt vesznek az egyeztetéseken, elmulasztották informálni őt "a megállapodás részleteiről, amelyek számos, az unió állampolgárainak alapvető szabadságjogait érintő kérdéssel összefüggésbe hozhatók".

A francia parlament tavaly léptette életbe el a sokat vitatott "Három Csapás" törvényt, amely arra kötelezi az internetszolgáltatókat, hogy haladéktalanul töröljék azoknak a felhasználóknak az előfizetését, akik kettőnél több alkalommal vétettek a szerzői jogi törvények ellen - tehát illegálisan osztottak meg tartalmakat.

Az adatvédelmi biztos szerint ahelyett, hogy az előfizetőik utáni kémkedésre köteleznék a szolgáltatókat, inkább az olyan "kevésbé tolakodó megoldások" kidolgozását kellene bevezetni, mint az internetforgalom egy részének "célzott és eseti monitorozása".

Hustinx fontosnak tartja az állampolgárok szabadságjogait szavatoló garanciák szerződésbe foglalását is. "Az adatvédelmi biztos felszólítja az EU illetékeseit, hogy olyan garanciákat dolgozzanak ki, amelyek az ACTA hatálya alá eső valamennyi adatforgalomra nézve érvényesek" - olvasható a biztos állásfoglalásában.

Biztonsagportal.hu, 2010. február 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr751788220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása