Feljelentést tesz az Országos Választási Iroda (OVI) a honlapjával történt keddi visszaélés miatt - közölte az Önkormányzati Minisztérium az MTI-vel. A www.valasztas.hu honlapon kora este sem volt elérhető több fontos információ. A választási ügyekért felelős szaktárca arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az OVI szerverére semmilyen behatolás nem történt, a támadó csak olyan "áloldalakat" hozott létre, amelyek azt a látszatot keltették, mintha a www.valasztas.hu oldal részei lennének. Közölték, a mostani "támadói megoldás" hasonlatos a más rendszerekkel szemben alkalmazott, úgynevezett "álelérési" út terjesztéséhez.

Az OVI ahhoz, hogy kiküszöbölje a honlap adatainak esetleges későbbi, hasonló, az érdeklődők megtévesztésére alkalmas átvételét, átmenetileg leállította az oldal egy részét. Ezt, mint írták, a szükséges beavatkozás után újraindítják, bár kedd késő délutánig ez nem történt meg. A www.valasztas.hu nyitólapján az Országos Választási Iroda tájékoztatja a látogatókat, hogy a honlap egyes oldalaihoz megjelenésében hasonló, de tartalmában módosított adatokat feltüntető, hamis oldalak jelentek meg az interneten. Hangsúlyozták, hogy a másolás a honlap adattartalmát semmilyen formában nem befolyásolja.

Annak érdekében, hogy a látogatók mindig az OVI által közzétett, korrekt információkat láthassák, javasolják, hogy kizárólag a www.valasztas.hu honlapon, illetve az onnan nyíló menüpontokban, linkeken tájékozódjanak a választásokkal kapcsolatos tudnivalókról. Leszögezik: a honlapunkról származó adatok további felhasználásáért felelősséget nem vállalnak, a jogsértő tevékenységekkel szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik.

Az ügy előzménye, hogy reggel óta a www.valasztas.hu oldal egy része nem elérhető. Az oldalon kedden kora este sem lehetett elérni a jelöltekre, jelölőszervezetekre, valamint a választókerületekre mutató menüpontokat, ám az oldal többi része működött. Az ismeretlenek a választási oldalra nem léptek be, de olyan hivatkozásokat hoztak létre, amelyek a megjelenő adatokat módosították. Ezek az OVI hivatalos oldalról nem érhetőek el, csak az e-mailben megküldött, módosított címekről.

Az MTI által megkérdezett informatikus szerint a hacker a lap sérülékenységére akarta felhívni a figyelmet, arra, hogy esetleg kifinomultabb technikával nagyobb megtévesztéseket is lehetne okozni. Ebben az esetben nem "betörés" történt - mondta -, de kiderült, hogy az oldalon vannak "biztonsági rések". Úgy fogalmazott: Ez még nem betörés, de a hacker már ott áll a kapuban. A neonáci nézeteket hirdető kuruc.info saját weboldalán magára vállalta az "egymilliárd forintból készült valasztas.hu" meghackelesét. Egyik programozójuk nevében azt jelezték: a választási honlap "megérett egy kis korrigálásra".

MTI.hu, 2010. február 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr441788183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása