Hivatalossá vált, hogy a német kormány egy új tervezetet készít elő a napokban hatályba lépett internetblokádokról szóló törvény helyett.

Max Josef Stadler, a szövetségi igazságügyi minisztérium államtitkára bejelentette, hogy a korábbi jogszabály megsemmisítésével párhuzamosan egy új dokumentum készül, amelynek célja az interneten elérhető gyermekpornográf tartalmak törlése. A politikus közölte, hogy eddig azért nem foglalkoztak az új tervezet kidolgozásával, mert bizonytalan volt az internetblokádokról szóló törvény jogi helyzete. "Nem volt világos, hogy vajon az államfő aláírja-e jogszabályt. Éppen ezért a kormány nem aktivizálta magát ebben a kérdésben. Miután Horst Köhler ellenjegyezte azt a dokumentumot, most egy olyan tervezeten dolgozunk, amely lehetővé teszi az interneten fellelhető pedofil tartalmak törlését" - nyilatkozta Stadler.

A német parlament petícióbizottsága hétfőn foglalkozott Franziska Heine kezdeményezésével. A nő 130 000 aláírást gyűjtött össze az immár hatályba lépett, de senki által sem támogatott internetblokád-törvény ellen. "Egy a pártok feletti koalícióra van szükség, amely a jogállamiságra épül és amely közösen terjeszt elő egy az internetblokádokról szóló törvény eltörlésére vonatkozó beadványt. Szerintem nincs szükség más jogszabályra, a jelenlegi szabályozás bőven elegendő. Amennyiben másként nem sikerül megoldanunk a helyzetet, akkor az alkotmánybírósághoz fogunk fordulni" - jegyezte meg a testület előtt Franziska Heine.

A bizottságnak a belügyminisztérium egyik szakértője azt mondta, hogy a Szövetségi Bűnügyi Hivatalt nyomatékosan felszólították arra, hogy ne adjon át feketelistákat az internetszolgáltatóknak. "Nem kerül sor ilyen intézkedésekre, ezt egyértelművé tettük a hivatal számára" - tette hozzá a szakértő.

Miután Horst Köhler aláírta az internetblokádok bevezetéséről szóló törvényt, de azt alighanem a közeljövőben hatályon kívül helyezik, így felmerült annak a lehetősége, hogy az ifjúságvédelmi szerződés keretében valósulhatna meg a tiltott tartalmak blokkolása. Az államkancellária képviselői egyértelműen leszögezték, hogy a tervezet nem fogja tartalmazni a vitatott vagy illegális tartalmak megjelölését, illetve az internetblokádok bevezetését. "Mi lennénk az utolsók, akik korlátoznánk az internethozzáféréseket" - közölték a hivatal munkatársai.

Legutóbb éppen az AK Zensur nevű civil szervezet bírálta a szerződést, mondván annak tervezetében a szolgáltatókat akarják kötelezni a távközlési adatok ellenőrzésére és szükség szerinti szűrésére. Emellett az elképzelések között szerepelt egy korosztály-jelölési rendszer bevezetése, amelyben külön kategóriákkal jelölnék a 6, a 12, a 16 és a 18 évesek számára elérhető tartalmak. "Soha nem volt szó kényszerintézkedésekről. Ehelyett egy a szülők által jól áttekinthető és használható szűrőprogramot szeretnénk. Ez jelenti az egyetlen helyes és felelősségteljes utat, nem pedig az internetblokádok. Így ugyanis a szülők eldönthetik, hogy a gyermekeik milyen oldalakat látogathatnak a világhálón" - jelentette ki Martin Stadelmaier rheinland-pfalzi államtitkár.

SG.hu, 2010. február 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr371788211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása