A webes céget az elmúlt hetekben ért újabb bírálatokra a cég adatvédelmi megbízottja reagált egy blogbejegyzésben.

Peter Fleischer tételesen leírta, hogy a Google kamerázó autói milyen adatokat rögzítenek, amikor az utcákat róják. Közlése szerint a fényképek készítése és a WLAN-hálózatok feltérképezése mellett a járművek fel vannak szerelve olyan rendszerrel is, amelyek képesek lézeres mérésekkel 3D-s információkat gyűjteni az épületekről. "A nyilvánosan elérhető WLAN-hálózatokkal kapcsolatos adatrögzítés nem illegális. Rá kell mutatnom, hogy korábban a Skyhook cég és a Fraunhofer Intézet is gyűjtött hasonló adatokat. Emiatt és azért is, mert ez a tevékenység nem volt összefüggésben a Street View szolgáltatással, nem éreztük fontosnak az adatvédelmi szakemberek tájékoztatását" - írta többek között a Google adatvédelmi megbízottja.

A jogász részletesen felsorolta, hogy milyen eszközök találhatók egy-egy Google autóban. A WLAN-hálózatok feltérképezését egy a kereskedelmi forgalomban is kapható antenna végzi, amely csak a gépkocsi közelében található rendszerekről képes adatokat gyűjteni. Rögzíti többek között a MAC-címeket és a hálózatok neveit (SSID), de nem tárolja a felhasználói adatokat. Az SSID-k a legtöbb esetben a router gyártójának vagy az internetszolgáltatónak a nevéből és ey betű- és számsorból állnak. Fleischer szerint ezeknek az információknak a segítségével nem lehet háztartásokat vagy személyeket azonosítani, viszont javíthatják a helymeghatározó és navigációs szolgáltatások hatékonyságát, mivel kiegészíthetik a GPS adatokat.

A keresőcég munkatársa végül kiemelte: az autók bemutatását már tavaly is felkínálták az adatvédelmi szakembereknek, akik azonban nem éltek ezzel a lehetőséggel. Az ajtó továbbra is nyitva áll előttük. Néhány napja a német szövetségi és a hamburgi adatvédelmi biztos közös nyilatkozatban szólította fel a webes óriáscéget a vezeték nélküli rendszerek felderítésének azonnali befejezésére. Tény, hogy a Google egy hatalmas vállalat, amelyet kiemelt figyelemmel kezelnek, de csak remélni lehet, hogy az adatvédelmi biztosok nem mérnek kettős mércével.

SG.hu, 2010. április 29.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr741965332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása