Magyarországon hamarosan elkészül a személyes adatok kezeléséről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabály, az informatikai törvény tervezete.

Alapelveiről ez év elején tárgyalt a kormány, s úgy határozott, hogy a tervezetet a jövő év végén kell a parlament elé terjeszteni. Ezzel kapcsolatban a közelmúltban két szakember járt tanulmányúton Nyugat-Berlinben az adatvédelmi megbízottak 11. nemzetközi konferenciáján. Könyves Tóth Pált, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetőjét és Sólyom Lászlót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának professzorát azért hívták meg erre az eszmecserére, hogy ismertessék a magyar elképzeléseket a magyar adatvédelmi törvénnyel kapcsolatban.

A konferenciáról és a magyar szakemberek elképzeléseiről Könyves Tóth Pált kérdezte meg az MTI munkatársa.

Az eszmecserén azok a nyugat-európai szakemberek találkoztak, akiknek az a feladatuk, hogy hazájukban biztosítsák a különféle személyes adatok, mindenekelőtt a számítógépen tárolt információk védelmét az illetéktelen felhasználókkal szemben. Ez az adatvédelem "Az Európa Tanács egyezménye a személyiségnek a személyi adatok automatikus feldolgozásával kapcsolatos védelméről" elnevezésű konvención alapszik. Az egyezményt 1981-ben terjesztették elő Strasbourgban és 1985-ben lépett hatályba. Alapelvei rögzítik, hogy minden embernek törvényes joga van személyi adatainak védelméhez.

A magyar informatikai törvény alapelvei ugyancsak hasonló pilléreken nyugszanak, vagyis dominál a célhoz kötöttség elve. Ez azt jelenti, hogy a különféle személyes adatokat csak meghatározott céllal szabad gyűjteni és felhasználni. Nyilvánosságra pedig csak olyan adatok kerülhetnek, amelyek valamilyen okból közérdekűnek számítanak. Tehát magánjellegű adatok az érintett hozzájárulása nélkül nem hozhatók nyilvánosságra.

A nyugat-berlini tanácskozáson a magyar meghívottakat felkérték, hogy megfigyelőként vegyenek részt abban a konzultatív bizottságban, mely adatvédelmi kérdésekkel foglalkozik majd az Európai Parlament mellett. Ez a megfigyelői státusz mindenképpen elismerése annak a szakmai munkának, mely hazánkban folyik az adatvédelmi törvény kidolgozásával kapcsolatban.

MTI,  1989. szeptember 8.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr621524455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása