Az adatvédelmi biztos elhamarkodottnak tartja a biometrikus azonosítókat tartalmazó mikrocsipes útlevelek kibocsátásáról szóló terveket - írja a Népszabadság. Péterfalvi Attila közölte: az új dokumentum bevezetéséhez legalább egy kötelező uniós jogszabályra vagy hazai törvénymódosításra lenne szükség.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a mikrocsipes útlevelek ügyében még az EU-ban is csak kérdőjelek vannak, miközben a magyar illetékesek már a dokumentumok előállításának költségeiről beszélnek. Péterfalvi szerint kérdés az is, egyáltalán alkotmányos-e az új eljárás.
A tervek szerint az EU huszonöt tagállamában 2007-től mikrocsippel ellátott úti okmányt bocsátanának ki, amely kizárólag az egyénre jellemző biológiai adatokat tartalmazná. Az elképzelések szerint az útlevél borítójába vagy adatoldalába szemmel felfedezhetetlen nyomtatott áramkört építenének be. Az Egyesült Államok pedig a jövő év októberétől követeli meg - a terrorizmus elleni harc jegyében - a biometrikus adatokkal is ellátott útleveleket.
Az európai adatvédők ellenzik, hogy - az új EU-útlevél kapcsán - 450 millió emberre vonatkozó adatbázis épüljön ki - írja a Népszabadság. Szerintük a tagállamoknak garantálniuk kellene az adatok biztonságát, valamint olyan rendeletet sürgetnek, amely meghatározná, kinek és milyen célból lehet hozzáférése a tároló rendszerhez. A szakemberek szerint az elérendő célokhoz nincs szükség az uniós polgárok ujjlenyomatának tárolására, de végképp ellenzik az olyan csipkártyák meghonosítását, amelyek adattartalmáról a polgároknak fogalmuk sincs.

Euro.hu, 2004. október 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr781182375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.