A SpamPoison (spam-méreg) névre keresztelt weboldalkomplexum voltaképpen a spammerek által működtetett robotok gyenge tájékozódóképességét használja ki. Köztudott, hogy a kéretlenlevél-küldők e-mail címek százezreit gyűjtik össze oly módon, hogy egy program (a "robot") végiglátogat minél több weboldalt, és az azokon talált levélcímeket egy adatbázisba gyűjti. Mivel a weboldalakon található címek többnyire valóban élnek, ezzel a viszonylag egyszerű módszerrel több százezer vagy éppen millió helyről gyűjthetők címek melyekre később a kéretlen reklámok elküldhetők.
A SpamPoison egy olyan oldalrendszert fűz össze, mely szám- és betűkombinációkból kialakított, állandóan változó internetcímeken érhető el, így a spammerek kitiltani sem tudják robotjaik útvonalából.A weboldalakon pedig a spammerek gúnyos üdvözlésén túl hamis, nem létező e-mail címek garmadáját gyűjtheti be az oktondi robot. Az így egyre megbízhatatlanabbá tett címlisták elértéktelendnek, egyre több munkát és bosszúságot okozva a spammereknek. Mindehhez pedig nincs másra szükség, mint hogy egyre többen linkeljék be a spamellenes weboldalt, így adva téves irányt a robotoknak.
A kezdeményezés weboldala tavaly óta magyar nyelven is elérhető - igaz, ez vajmi kevéssé zavarja a spammereket, ám a webmestereknek könnyebséget jelenthet. A magyar változat fordítója, Sipos Zoltán vélekedése szerint a kezdeményezés ugyan nem fogja megállítani a kéretlen levelek áradatát, ám ha néhány bosszantó napot, hetet tudnak okozni a spammereknek, már megérte linkelni. Márpedig biztosan több fejtörést okoz a kezdeményezés, mint néhány egyszerűen kitörölhető hamis cím, mivel - a weboldal tanúsága szerint - mára már 170 ezer szájtról mutat link a SpamPoison különböző címeire.

Origo.hu, 2005. február 16.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr181182968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása