Az adatvédelmi biztos irányelve szerint a karszalagot az önmaga azonosítására vagy kommunikációra képtelen beteg kötelezően viseli, egyéb esetben a használat önkéntes.
Az azonosító a lehető legszűkebb körben tartalmazhat csak személyes adatot:
a betegségre utaló különleges adat, vagy erre utaló adattartalom - például kórházi osztályt jelző forma vagy szín - nem megengedett, a beteg személyének az egészségügyi ellátó-hálózaton kívüli személy - például betegtárs vagy látogató - által történő azonosítása nem lehetséges.
Azonosító elemként használható például valamilyen számsor vagy kód (betegfelvétel dátuma megkülönböztető számsorral vagy/és a beteg nevének kezdőbetűi, a szervezeti egység kódja).
A személyiségi jogok - köztük a személyes adatok védelméhez való jog - tisztelete az egészségügyi ellátás során fokozott követelmény. Sok állampolgár kifejezetten megalázónak érezné, ha a kórházi tartózkodás időtartamára egy levehetetlen karszalaggal "bélyegeznék" meg, amin számos személyes adata mások által is megismerhetővé válna. Természetesen azon betegek, akik rettegnek attól, hogy a kórházban "elcserélik" őket, bármilyen, nekik tetsző módszert alkalmazhatnak, így nevüket, lakcímüket és betegségüket is nyilvánosságra hozhatják. Nem fogadhatók el azonban olyan megoldások, melyek intézményes, kötelező formában más betegek emberi méltóságát sértik.

Adatvédelmi Biztos, 2005. február 22.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr571184702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása