Az IBM által kedden bemutatott antispam technológia szakít a passzív szerepkörrel; a FairUCE névre keresztelt szoftver aktívan fellép a nem kívánt e-mailt küldőkkel szemben. Az alkalmazás képes a beérkezett elektronikus levél forrását, azaz a küldő számítógépet beazonosítani; ezután pedig a spamet visszaküldi számára. Ezzel elérhető, ha kellően sokan alkalmazzák a szoftvert, hogy a sok visszaérkező üzenet fogadása, kezelése nagyban lelassítsa a digitális szemetet elsőként útjára bocsátó számítógépet. Persze ahhoz, hogy maga az eszköz ne váljon spamforrássá (és ne generáljon adatforgalmat vétlen rendszerek felé), a küldőt megfelelően be kell azonosítani. A FairUCE olyan azonosítási eszközöket alkalmaz, melyek hálózati szinten keresik vissza a küldőt, s nem feltétlenül csak az e-mail fejlécében található információra alapoznak.
Marc Goubert, az IBM AlphaWorks részlegének menedzsere elmondta, hogy a vállalat nem kívánja megbüntetni a spammereket, pusztán a spamet zavaró tényezőként felfogó internetezőknek kíván egy hatásos eszközt a kezükbe adni. "Talán erélyesebb megközelítést alkalmaz a technológia, de nem okoz sokkal nagyobb hálózati adatforgalmat; nem akarjuk más internetes adatforgalmakat vagy a nem spam e-mailek továbbjutását akadályozni, lassítani. Nem támadni próbálunk, pusztán a felhasználó postafiókját próbáljuk meg kitisztítani."
A Kék Óriás felmérése szerint a februárban online közlekedő e-mailek 76 százaléka tartalmazott a spam kategóriába, azaz minden négy elektronikus levélből három nem kívánt tartalmat hordozott magában. Azt is megállapította a kutatás, hogy minden 46-ik e-mail hordozott valamilyen kártékony kódot, például vírust, férget, trójai programot stb. Ezek a számok ráadásul már bizonyos mérséklődést mutatnak; a vállalat ugyanis januárban még 83 százalékos eredményt kapott a spamek arányának vizsgálatakor.

ma.hu, 2005. március 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr911184807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása