Az OTP április elején - az ötvenezer forintot meghaladó internetes utalásoknál - kötelezővé tette az úgynevezett mobilaláírást. A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfelekkel aláíratott szerződés kiegészítő fejezetében, apró betűkel az áll, hogy a szerződő aláírásával hozzájárul a telefonjára küldött "tájékoztató jellegű" SMS-ekhez és telefonhívásokhoz, amelyeket az OTP küldhet.
A szerződés e kiegészítése miatt fordult a bank egyik ügyfele az adatvédelmi ombudsman hivatalához, vajon az megfelel-e a hitelintézeti és adatvédelmi törvényeknek. Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos korábban ugyanis több esetben jelezte: azok a szerződések, amelyek magukban foglalják, hogy az adott cég az ügyfél adatait üzletszerzési célra használja fel, nem felelnek meg a jogszabályoknak.
A Napi Online hírei szerint volt olyan eset, amikor egy ügyfél kérte a bankfiókban, hogy a fent említett részt vegyék ki a szerződésből, amire azonban a bank alkalmazottai nem voltak hajlandók. Az OTP Banknál ugyanakkor azt állítják: nincs szó törvényszegésről, mert a hitelintézeti törvény "ügyfelekre és nem csupán a velük kötött egyedi szerződésekre vonatkozó szabályozást tartalmaz." Ez pedig - a bank szerint - azt jelenti, hogy nem kell a számos ügyfelet érintő szerződés aláírásakor minden esetben kijelenteni, hogy kér-e reklámot vagy sem. Hiszen amennyiben egyszer aláírta a reklámanyagok elutasításáról szóló nyilatkozatot, a rendszer nem engedi, hogy neki több reklámot küldjenek, sem elektronikus, sem postai úton. (A hitelintézeti törvény csak arról rendelkezik, hogy olyan ügyfelet nem terhelhetnek a bankok reklámkiadványokkal, aki ezt külön kéri.)
Az tehát, aki eddig levélben kapta a legnagyobb lakossági bank reklámjait, és aláírta a mobilaláírásra vonatkozó szerződést, ezentúl mobilon is kaphat majd belőlük. Jó, ha tudja, hogy erre ő maga adott felhatalmazást. Lehetősége van ugyanakkor egyszer és mindenkorra véget vetni a reklámoknak: legközelebb, amikor bankfiókban jár, csak kérnie kell az ominózus nyomtatványt és nyilatkoznia. - Kérés nélkül nem nyomják az orra alá.

Nepszabadsag.hu, 2005. április 23.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr121185024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása