Az amerikai Hormel Foods húsipari cég szeretné megszerezni a spam szó teljes körű szabadalmi és márkanév-jogait. A spam eredetileg a húskonzerveket jelölte, később kezdték csak így jelölni a kéretlen elektronikus reklámleveleket.
Az amerikai húsipari társaság akciója egyben azt is jelenti, hogy a jövőben elvileg bárki támadható lesz, aki csak megemlíti a spam nevet, hiszen maga a szó immár hivatalosan is védjeggyé válik. Így nehéz helyzetbe kerülhetnek például a különböző reklászűrő programokat fejlesztő cégek, és mint ahogy már most komoly problémák elé néz a DSPAM nyílt forráskódú antispam szoftvert fejlesztő projekt is. 2003-ban már elutasították a Spam Arrest nevű cég hasonló nevű szoftverének a bejegyzését és a márkanév levédetését. A DSPAM-program egyik "atyja" és elindítója, Jonathan Zdziarski is elismerte, hogy hiába akarták bejegyeztetni márkanévként a DSPAM-et az Amerikai Szabadalmi és Márkanév Hivatalnál, az USPTO elutasította az ezirányú beadványukat.
A Hormel Foods egyébként 1937 óta készíti és forgalmazza spam néven a húskonzervjeit. Maga a szó a Spiced Ham szavak összevonásából származik és a Monty Python brit komikuscsoport egyik jelenete után vált közismertté. Mára azonban a spam az internetezők millióinak és a világhálón is jelenlévő cégek ezreinek csak bosszúságot és kidobott időt jelent a kéretlen elektronikus reklámlevelek miatt.

SG.hu, 2005. május 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr821189240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása