Az adatvédelmi biztos szerint Magyarországon, más uniós országokhoz hasonlóan, látszatra jogszerűen, folyamatosan és rendszeresen korlátozzák a szabadságjogokat a szervezett bűnözés elleni védekezés és a terrorveszélyre való hivatkozás alapján. Tavaly olyan új törekvésekkel kellett szembenézni, amelyek a polgárok ellenőrzésére, adataik új módszerekkel történő nyilvántartására irányultak a terrorizmus, a szervezett bűnözés elleni harc, a biztonság jegyében - mondta szerdán Péterfalvi Attila, hivatala 2004. évi tevékenységéről szóló parlamenti beszámolójában.
"Egyre több az igazoltatás, egyre több a felírás, egyre több a motozás és a csomagátvizsgálás, egyre több a telefonlehallgatás, egyre több kamera működik" - tette hozzá.
Mint mondta, számos állami szervezet, állami tulajdonú gazdasági társaság vezetője személyes jogokat, illetve adatvédelmi elveket sértő, megalázó ellenőrzési módszerekkel kísérletezik, ellenőrzi az internet- és e-mail forgalmat vagy minden számítógépes leütés ellenőrzését lehetővé tevő rendszer tervez.
Kamerákkal figyelni a kamerákat figyelő rendőröket, hangrögzítésre is alkalmas kamerák felszerelése a rendőrautókra, volánbuszokra - sorolta a kifogásolandó terveket az adatvédelmi biztos, aki megemlítette azt is, hogy egy biztonsági szolgálatnál már megrendelhető a gyors drogteszt az alkalmazottak, a tanulók vagy az aggódó szülő gyermekének ellenőrzésére. Az adatvédelmi biztos feltette a kérdést: lehetséges-e a személyes adatokról szóló jog érvényesülése, vagy azt fel kell áldozni a biztonság miatt.
Álláspontja szerint látható, hogy a biztonságos környezetre való törekvés maga után vonta a személyes adatok védelmére való jog korlátozását, ez azonban egyelőre nem eredményezte a bűnözés mértékének csökkenését.
"Kérdéses, hogy mennyiben fogják elijeszteni a terroristákat, a bűnözőket az egy évig tárolt sms-ek és MMS-ek vagy éppen az uniós polgárok biometrikus azonosítókat tartalmazó útlevelei" - jegyezte meg. Reményét fejezte ki, hogy a folyamatok olyan irányt vesznek, hogy annak hasznait a polgár és nem például a biometrikus azonosítókat forgalmazó társaságok részvényesei élvezik majd. Elmondta: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok módosításáról szóló törvény 2004 januárjában életbe lépett módosításával megváltozott a klasszikus ombudsmani szerep, történetének új szakaszába lépett az adatvédelmi ombudsman intézménye. Új hatáskörként említette az előzetes ellenőrzés lehetőségét, valamint a jogszerűtlenül kezelt adatok zárolásának, megsemmisítésének elrendelését. Közölte: 2004-ben rendkívüli mértékben emelkedett az ügyiratok száma, több mint 5600 intézkedést igénylő irat érkezett a hivatalba. A korábbi évekhez hasonlóan a személyes adatok védelmét érintő beadványok száma volt a legtöbb, de sokan fordultak a hivatalhoz az információszabadság védelme miatt, jogszabályvéleményezés, panasz vagy konzultációs ügyekkel. Elmondta: a hivatal tavaly 1804 adatkezelő tevékenységét vizsgálta, többek között munkáltatókat, szolgáltatásokat nyújtó gazdasági társaságokat, áruküldő cégeket, társasházakat, de emelkedett a sajtót és a médiát, valamint a fegyveres és rendvédelmi szervezeteket, oktatási intézményeket, önkormányzatokat és külföldi adatkezelőket érintő vizsgálatok száma is - tette hozzá. Mint mondta, az összes kifogásolt adatkezelés 40 százalékában megállapítást nyert, hogy jogos vagy részben jogos volt a panasz.
A munkáltató továbbra is megfigyel, pszichológiai teszteket alkalmaz, a bankok és a távközlési szolgáltatók a törvényes kereteken túllépve gyűjtenek adatokat, míg a közüzemi szolgáltatók a jogi szabályozás hiányosságai miatt, nehezen átlátható módon kezelik, továbbítják ügyfeleik adatait - jellemezte a helyzetet Péterfalvi Attila. Kiemelte: tavaly hangsúlyosan felvetődött a bírósági nyilvánosság kérdése is, amellyel kapcsolatban álláspontja, hogy halaszthatatlan a bírósági adatkezelést szabályozó törvény elfogadása.
Törekedni kell a két információs jog ütközésének feloldására, a köz és magánszféra határainak elválasztására - mondta Péterfalvi Attila.

Hirado.hu, 2005. május 25.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr131189248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása