Szinte átláthatatlan Magyarországon az államtitkok és a szolgálati titkok rendszere. Jóllehet a törvény pontosan meghatározza, hogy mi tartozik bele a különböző titok-kategóriákba, a titkosítás joga és lehetősége olyan sok intézményt és személyt illet meg, hogy csaknem lehetetlen kibogozni, hogy Magyarországon jelenleg mi az, amiről nem tudhatunk.
Magyarországon a törvény kétféle titkot különböztet meg: állam- és szolgálati titkot. Államtitkot azok az információk képeznek, amelyek nyilvánosságra hozatala - bár a törvényben hosszabban fogalmaznak - a Magyar Köztársaság érdekeit sérti vagy veszélyezteti. Államtitokká minősíteni mindent legfeljebb 90 évre lehet.
Földes Ádám jogász, a Társaság a Szabadságjogokért adatvédelmi és információszabadság programvezetője a Hírszerzőnek elmondta: létezik egy harmadik lehetőség is, ezt azonban nem a titoktörvény, hanem az 1992-es adatvédelmi törvény rögzíti. Ez az úgynevezett döntés megalapozását szolgáló adatokra vonatkozik. Az ilyenek a keletkezéstől számított tíz évig nem nyilvánosak. A különbség fontos: ezek az adatok nem titkosak, de nem is nyilvánosak. Az államtitkokkal és a szolgálati titkokkal ellentétben ezeket tehát ki lehet kérni - pontosabban azokat is, csak semmi értelme -, az illetékes szerv azonban megtagadhatja kiadásukat. Lényeges különbség az is, hogy amennyiben egy döntést megalapozó adatot valaki mégis nyilvánosságra hoz, annak nem kell szankciókra számítani.
Péterfalvi Attila hozzátette: az adatvédelmi biztos mindig kifogásolta a KEHI adatkezelését. "Államtitokra és szolgálati titokra lehet hivatkozni, de azzal nem értek egyet, hogy mindent helyből a nyilvánosság kizárásával kezeljenek." Az adatvédelmi biztos jelenleg is több ügyben vizsgálja a KEHI tevékenységét.

Hirszerzo.hu, 2005. augusztus 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr431189812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása