A Texas Egyetem nyerte az e-mail címjeit kéretlen üzenetekkel elárasztó cég által indított pert, ezzel példát mutathat azon intézmények számára, amelyek jó ideje célpontként szerepelnek a spamküldők listáján.
Az ítélet indoklása szerint az egyetem nem szegte meg a szövetségi törvényt, sem az Egyesült Államok alkotmányát, amikor hálózatán szándékosan blokkolta a White Buffalo részéről érkező kéretlen üzeneteket. Az online társkereséssel foglalkozó cég még 2003-ban, egy kérelem után jutott hozzá az intézmény e-mail címjeinek nagy részéhez, és röviddel ezután megkezdte a kéretlen üzenetek továbbítását ezekre a címekre. Tevékenységével többszöri felszólítás után sem hagyott fel, így az egyetem hamarosan blokkolta a cég internetes weboldalait, és mindent elkövetett, hogy elkerülje a LonghornSingles oldalról érkező további levéláradatot.
Ez többnyire sikerült is nekik, ám a spamküldő cég ezt követően sem adta fel, mi több, pert indított az intézmény ellen, azon az alapon, hogy a Can-Spam törvény csak szigorú feltételek mellett teszi lehetővé az egyetemek számára a szólásszabadság korlátozását. A White Buffalo szerint a Texas Egyetem a hálózati szűrők alkalmazásával éppen ezt tette, így megsértette a törvényt, amely a legtöbb esetben felülbírálja az egyes államok hasonló intézkedéseit.
A jelek szerint azonban a bíróság nem értett egyet a vállalattal, és lényegében helybenhagyta a korábbi ítéletet. Véleményük szerint a Texas Egyetem finomabban is eljárhatott volna, és az összes internetes elérhetőség letiltása helyett elegendő lett volna blokkolni a kéretlen üzeneteket, ám végeredményben semmi kivetnivalót nem találtak az intézmény döntésében. Indoklásukban leszögezik, hogy a Can-Spam nem zárja ki annak lehetőségét, hogy egy internet-szolgáltató - akár egy állami pénzekből finanszírozott egyetem belső szolgáltatója - korlátozza nemkívánt üzleti oldalak elérhetőségét.

SG.hu, 2005. augusztus 5.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1001189839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása