Az adatvédelmi biztos aggályosnak találná, ha a tömegközlekedési járműveken képrögzítő kamerákat helyeznének el. Péterfalvi Attila közölte, az ilyen adatkezelés csak az érintettek hozzájárulásán alapulhatna.
"Járművekre vonatkozóan nincsen törvényi szabályozás, az érintettek hozzájárulásán alapulhatna az adatkezelés" - mondta, hozzátéve, ebben az esetben fel sem merülhet az önkéntesség, hiszen, az utazónak nincs választási lehetősége.
Az adatvédelmi biztos közölte, az is adatkezelésnek számít, ha senki nem nézi meg a képeket, csak tárolják. "Önmagában véve a személyes adatok felvétele, tárolása, mind adatkezelés, és törvény hiányában csak az érintett hozzájárulásán alapulhat" - mondta.
Péterfalvi Attila szerint pedig egy erre irányuló törvénynek ki kellene állnia az Alkotmánybíróság normakontrollját, hiszen, mint mondta, csak akkor lehet egy alapjogot korlátozni, ha az "elkerülhetetlen, nincs más eszköz, ha az alkalmas és arányos". Az adatvédelmi biztos szerint ugyanakkor a metrópótló buszokon elhelyezett, de felvételt nem rögzítő kamerák működése nem kifogásolható, mert azok "technikai, tehát baleset-megelőzési célt szolgálnak". A hosszú buszokon ezekre a kanyarodási ív miatt van szüksége a sofőröknek - mondta.

hvg.hu, 2005. augusztus 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr821189853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása