Az adatvédelmi ombudsman szerint nem törvényes, ha a mobilszolgáltatók minden egyes telefonvásárláskor elkérik a személyi igazolványt, és lefénymásolják. Péterfalvi Attila szerint a fénymásolt adatbázisokat meg kell semmisíteni.
Csütörtökön nyilvánosságra kerülő állásfoglalásában Péterfalvi Attila felhívja a magyar mobilszolgáltatók figyelmét, hogy jogszabálysértő módon járnak el, amikor készülékvásárláskor elkérik és lefénymásolják az ügyfelek személyi igazolványát. Az ombudsman korábban is kijelentette, hogy törvénysértő a mobilszolgáltatók gyakorlata, az érintettek mostantól azonban akár bírósághoz is fordulhatnak.
Péterfalvi állásfoglalása szerint az igazolványokban lévő "fénykép és az aláírás, továbbá régi típusú igazolványokban szereplő egyéb adatok", csak a vásárolni szándékozó kilétének megállapításához kellenek, de nem indokolt ezeket az adatokat tárolni. "Tehát megállapítható, hogy a szerződés megkötéséhez szükséges adatfelvétel a személyazonosító igazolványról való másolatkészítést nem indokolja". Péterfalvi csak a személyi igazolvány számának megőrzését tartja elfogadhatónak.
"A fentiek alapján az okmánymásolás kialakult gyakorlatát nem tartom elfogadhatónak" - írja állásfoglalásában Péterfalvi Attila, aki azt viszont indokoltnak tartja "a jelenleg tárolt igazolvány-másolatok további használatának, nyilvántartásának megszüntetését, vagyis a másolatok megsemmisítését".
A Vodafone csak Péterfalvi állásfoglalásának kézhezvétele után alakítja ki álláspontját. A Pannon GSM és a T-Mobile munkatársaival egyelőre nem sikerült beszélnünk.

index.hu, 2005. augusztus 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr751189881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása