Jogszerű a nagy összegű adóhiányt felhalmozók névsorának utánközlése, mivel az APEH is jogszerűen hozta nyilvánosságra az adatokat - foglalt állást Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.
A Népszabadság pénteki számában közzétette a kiemelten nagy köztartozást felhalmozók listáját. Az újság ezt azzal indokolta: az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal "csak" kis nyilvánosságot elérő szakmai értesítőjében teszi közzé az adatokat, "holott a közlés igazi hatást akkor válthatna ki, ha szélesebb nyilvánosság ismerhetné meg, kik tartoznak a legtöbbel az adóhatóságnak".
Péterfalvi Attila elmondta, személyes adatok nyilvánosságra hozatala akkor lehetséges, ha azt a törvény elrendeli vagy az érintett hozzájárul. Ebben az esetben az első feltétel megvalósul, az adózás rendjéről szóló törvény biztosítja az adóhatóság számára a lehetőséget, hogy negyedévente közzétegye a listát.
Az ombudsman leszögezte: a névsor utólagos közlése is jogszerű, "a jogszerű nyilvánosságra hozatal megismétlése esetén nem beszélhetünk jogellenességről".

HVG.hu, 2005. augusztus 26.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr371189889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.