A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) aktivistái október 20-án az egyik budapesti bevásárlóközpont előtt felállított nyitott próbafülkékben vetkőztek le, hogy tiltakozzanak, többek között, az üzletek fülkéiben elhelyezett kamerák használata ellen. A rövid jelenet azt mutatta be, hogy megfelelő törvényi szabályozás híján ma szinte bárhol megfigyelhetőek vagyunk: szórakozóhelyeken, bevásárlóközpontokban, áruházak mosdóiban, próbafülkékben. A sérelem mindenkivel megeshet.
A vagyonőrökre vonatkozó szabályozást - melyet a Belügyminisztérium előterjesztése mellett az Országgyűlés fogadott el - az Alkotmánybíróság másodszorra is alkotmánysértőnek minősítette, mert nem védi az emberek magánéletét és sérti az emberi méltóságot. A TASZ, aki már számos alkalommal reklamált az ügyben, két okból örült a döntésnek. Egyrészt így nem figyelhetnek bennünket bárhol kamerákkal, másrészt bebizonyosodott, hogy a törvényhozó nem tartja tiszteletben jogainkat. A TASZ célja a mai jelenettel az volt, hogy a jogalkotók felismerjék, az új törvény megalkotásánál különös figyelemmel kell illetni a magánéletünk védelmét és a személyes adataink védelméhez való jogot. A szervezet a jövőben is küzdeni fog, hogy hasonló esetek ne történhessenek meg.
A TASZ reméli, hogy harmadik nekifutásra a Belügyminisztériumnak sikerül az alkotmányos szabályoknak megfelelő szövegváltozatot készíteni, a parlamenti képviselők és az illetékes bizottságok pedig komolyan veszik a feladatukat. Azaz nem hagynak jóvá olyan szabályozást, amely semmibe veszi az állampolgárok alapvető jogait.

Jogiforum.hu, 2005. október 24.

A bejegyzés trackback címe:

https://adatvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr721199578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása